dilluns, 28 de febrer del 2011

El president Artur Mas ha encapçalat aquest matí la primera reunió del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari

Aquest òrgan, creat pel govern el passat 18 de gener, assessorarà l’Executiu sobre la modernització i la millora de la gestió sanitària. El president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, presideix aquest Consell, del qual també formen part diferents professionals vinculats al sistema sanitari català.


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquest matí, al Palau, la reunió constitutiva del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari. Aquest òrgan, creat pel govern, és presidit pel president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, i aplega diferents professionals vinculats al sistema sanitari català.

A més del president i dels membres del Consell, han pres part també en la reunió  el conseller de Salut, Boi Ruiz, i Jordi Baiget, director general de Coordinació Interdepartamental del Departament de Presidència.

El Govern va acordar el passat 18 de gener crear el Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari, que assessorarà l’Executiu en matèria de polítiques orientades a garantir el desenvolupament sostenible del sistema sanitari i a impulsar-ne la millora de la gestió i el seu progrés.

Els membres del Consell no rebran cap retribució per la seva tasca, i han estat nomenats pel president de la Generalitat, a proposta del president d’aquest ens. Aquest Consell està adscrit al Departament de Presidència que li dóna suport administratiu i logístic.


Relació de membres del Consell

President
• Miquel Vilardell Tarrés

Membres
• Amèlia Guilera Roche
• Antoni Bayés de Luna
• Joan Duran Pou
• Francesc Godia Casablancas
• Guillem López Casasnovas
• Manel Peiró Posadas
• Josep Prat Domènech
• Feliu Sucarrats Margarit
• Josep Santacreu Bonjoch
• Xavier Mundet Tuduri
• Josep Ma Via Redons


Nota biogràfica dels membres del Consell Assessor


Miquel Vilardell Tarrés. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB. Doctor en Medicina per la UB. Professor Titular de Medicina Interna i Catedràtic de Medicina a la UAB. Vicedegà, degà i vicerector de la Facultat de Medicina de la UAB.
Vilardell ha estat especialista en Medicina Interna via MIR, metge Adjunt en Medicina Interna i Cap de Secció en Medicina Interna a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
En l’activitat professional destaca la seva participació en la consolidació del model assistencial dels internistes, així com en l’àmbit de l’atenció sociosanitària, el model d’atenció a la gent gran (Programa Vida als Anys).
Miquel Vilardell ha participat en diferents societats científiques. Entre d’altres, ha estat president de la Societat Catalana de Medicina Interna, de la Societat Espanyola de Medicina Interna, de l’Associació Catalana d’Educació Mèdica i de la Comissió Nacional de l’Especialitat de Medicina Interna.
És membre del Patronat de la Fundació Guttmann, de la Fundació Vila Casas, de la Fundació Conviure; president de l’Associació “Ventijol” d’ajuda a famílies amb drogaaddictes i alcohòlics; membre del Consell Assessor de la Conselleria de Salut.


Amèlia Guilera Roche. Diplomada d'Infermeria. Màster “Lideratge i Gestió del Serveis d’Infermeria” i Màster “ Educació i TIC” (UOC). Màster de Direcció de formació i Desenvolupament a les Organitzacions (UB). Doctoranda en el programa de doctorat ”Educació i Societat” de la Facultat de Pedagogia de la UB.
Des de febrer de 2006, ha estat la directora de l’Escola Universitària d’Infermeria Sant Joan de Déu, adscrita a la UB. Des de 2007 ho ha compaginat amb la Direcció del Centre Docent Sant Joan de Déu, que imparteix formació professional de la branca sanitària i desenvolupa diverses línies de formació en l’àmbit social.
Ha estat presidenta de l’ADEIC (Associació de Directores d’Escoles d’Infermeria de Catalunya), membre del Consell de la Professió infermera de Catalunya i de la Conferencia Nacional de Directores de Centros de Enfermería.
També ha estat Cap de la Unitat de Planificació i Desenvolupament de Recursos Humans de l’Institut Català de la Salut i Assessora Tècnica de Recursos Humans del Director de l’Àrea de Recursos Humans del Servei Català de la Salut.
Guilera també té una àmplia experiència docent tant en l’àmbit universitari com en el de la formació continuada, en les àrees d’ administració i gestió de serveis, sistema sanitari, lideratge, recursos humans, desenvolupament organitzacional i cultura d’empresa, etc.


Antoni Bayés de Luna. Des de 1990 ha estat Cap de Servei Cardiologia, Director del Departament Cardiologia i Cirurgia Cardíaca, i Director de Servei Honorific, de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Ha estat professor de l’Escola de Cardiologia de la UB i professor i catedràtic de Medicina a la UAB.
És Membre Honorari de 13 Societats Nacionals de Cardiologia; president Honorari de les Societats Catalana i Espanyola de Cardiologia; Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2003); premi “Joan Codina Altés”, Societat Catalana de Cardiología i acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2007), entre altres premis i distincions.
Antoni Bayés va ser el primer president de la Societat Catalana de Cardiologia (1973-1974) i president de la Sociedad Española de Cardiología (1983-1984). Ha participat, entre d’altres, en diversos comitès científics, com el comité d’experts del programa Catalunya 2010 de la Generalitat de Catalunya (2000).


Joan Duran Pou. Llicenciat en Farmàcia per la UB. Diplomat en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE i Diplomat en Gestió Hospitalària per ESADE.
És titular d’Oficina de Farmàcia des de 1987.
Ha estat membre del Consell Assessor de Sanitat del Departament de Salut de la Generalitat des de 2008. Entre 2000 i 2008 va ser president del Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya. Anteriorment, des de 1994 havia estat el president del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya. També ha estat membre del Comitè Directiu de la Recepta Electrònica a Catalunya i membre del Grup d’Experts del Consens sobre Atenció Farmacèutica del Ministeri de Sanitat, entre d’altres.
Duran ha treballat en el Gabinet de la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat Cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar de Barcelona i Adjunt al Servei de Farmàcia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.


Francesc Gòdia i Casablancas. Llicenciat en Ciències Químiques. Doctor en Ciències Químiques i Catedràtic d’Enginyeria Química de la UAB.
La seva activitat de recerca es centra en el camp de la Biotecnologia i l’Enginyeria Bioquímica. És el responsable de la Planta Pilot MELiSSA de l’Agència Europea del Espai. Va ser un dels fundadors de l’empresa HEXASCREEN Culture Technologies.
La seva activitat docent es porta a terme dins de les titulacions d’Enginyeria Química i Biotecnologia, a la UAB. Ha estat Cap d’aquesta Unitat, coordinador de la Titulació d’Enginyeria Química, sotsdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la UAB, vicerector de Projectes Estratègics de la UAB, i comissionat per Biotecnologia i Biomedicina de la UAB.
Francesc Gòdia va ser president de la Sociedad Española de Biotecnología del 2002 al 2006.


Guillem López Casanovas. Llicenciat en Econòmiques i en Dret per la UB. Doctor en Economia Pública per la Universitat de York. Catedràtic d’Economia de la UPF. Entre 1994 i 1997 ha estat vicerector d’Economia i Relacions Internacionals i Degà de la Facultat de Ciències Econòmiques de la UPF. És conseller del Banc d’Espanya.
El 1996 va crear i ha dirigit fins el 2006 el Centre Especial de Recerca en Economia i Salut (CRES-UPF). És codirector del Master de Gestió Pública (UPF-UAB-EAP) i del Global Health Leadership Forum en programa conjunt CRES-UPF i la Barcelona Graduate School of Economics amb la Universitat de Berkeley.
L’any 2000 rebé el premi de la Societat Catalana d’Economia per la seva recerca sobre el Dèficit Fiscal de Catalunya amb l’Estat, i el 2001 el Joan Sardà Dexeus al millor llibre d’Economia per la publicació La sanitat catalana i els seus referents en països desenvolupats.
Ha estat membre de la Comissió Mixta de la Generalitat de Catalunya, de la Comissió d’Experts per a temes d’Envelliment i Dependència, en el desenvolupament del Pacte de Toledo, per al el Congrés de Diputats, de la Comissió per a la Modernització de la Administració Pública, i per a la Racionalització de la Despesa Sanitària a Catalunya. També del Grup d’Experts per a l’elaboració de les Balances Fiscals del Instituto de Estudios Fiscales de Madrid i de la Conselleria d’Economia i Finances de Catalunya. Ha elaborat recentment la proposta de Financiació Universitària per al Llibre Blanc de la Generalitat de Catalunya i del Grup d’Experts que ha elaborat el Pacto Nacional per a la Recerca de Catalunya.
És membre del Consejo Asesor de la Ministra de Sanidad a Madrid, de la Conselleria de Sanitat de Catalunya, i de la de Les Illes Balears.
Des del 2007 és President de l’Associació Mundial d’Economia de la Salut (IHEA). Recentment ha estat nomenat membre de la Comissió de la OMS per a l’Estudi de las Desigualtats en Salut.


Manel Peiró i Posadas. És Doctor en Administració i Direcció d’Empreses i diplomat en Gestió Hospitalaria per ESADE. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UAB.
Des de 2007 és vicedegà acadèmic d’ESADE, i director de l’Àrea de Gestió Sanitària (responsable de les activitats de formació recerca i consultoria institucional en el sector salut), des de 1992. També és professor titular del Departament de Direcció de Recursos Humans, des de 1989.
Vocal de la Fundació Sòciosanitaria de Manresa i del Consell d’Administració d’Intramundana, S.A, i membre del Patronat d’AMREF Flying Doctors (African Medical and Research Foundation).


Josep Prat Domènech. És enginyer naval per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Navals de la Universitat Politècnica de Madrid”.
Des de l’any 2003 és director general d’Innova Grup d’Empreses,SA, holding empresarial públic amb més de 20 empreses, entre les quals es troba el Grup Sagessa, conjunt d’empreses del sector públic salut. Des del 2009 és també conseller del Grup Sanitari USP Hospitals.
De 1998 a 2003 va ser director del Servei Català de la Salut. En el decurs decurs d’aquest període va ser president de l’ Institut de Diagnòstic per a l’Imatge. (IDI); president del Consorci Hospitalari de l’Anoia i vicepresident de l’IMAS. La seva vinculació amb el sector sanitari va començar el 1985, any en què va ser nomenat  gerent de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus.


Feliu Sucarrats i Margarit. Graduat Social per l’Escola Social de Barcelona i llicenciat en Dret per la UB, actualment és president de l’empresa Família Sucarrats SL; president de Clínica Barceloneta SA- Centres Blauclínic i president de Boris 45, una empresa de restauració col·lectiva.
També és Vicepresident de INFOSA (Salines del Delta de l’Ebre); soci en un 50% de Delta Serveis SL ( Residència social Laia a Mataró ); patró de la Fundació Puigvert; Patró de la Fundació Santa Oliva de Olesa de Montserrat; patró de la Fundació Espai Salut; patró de la Fundació de l’Escola Bonanova (Parc de Salut Mar ), i patró de la Fundació Unió Catalana d’Hospitals.
Entre 2001 i 2007 va ser president de la Unió Catalana d’Hospitals.


Josep Santacreu Bonjoch. És llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona i Doctor en Administració d’Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya. També és diplomat en Gestió Hospitalària, en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE i en Economia de la Salut per la Universitat de Barcelona.
Des de l’any 1997 és Conseller Delegat del Grup DKV Seguros i, des de 2006, President de Marina Salud.
La seva trajectòria professional s’inicia l’any 1985 com a Secretari Executiu de la ONG Medicus Mundi Internacional a Espanya. Entre el 1988 i 1992 fou Director Mèdic de l’Hospital del Mar (Barcelona), Hospital Olímpic dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 i Premi Hospital de l’any 1992. Durant el període 1992-1996, va dirigir el Complexe Hospitalari Juan Canalejo (A Coruña), i entre 1996 i 1997 va ostentar la gerència de la Clínica Quirón de Barcelona
En l’àmbit docent, ha estat professor convidat en el Programa de Gestió Hospitalària d’ESADE Barcelona, Executive MBA d’ESADE Barcelona, Màster en Economia de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra i del Màster en Gestió Sanitària de la Escuela Nacional de Sanidad (Madrid). També ha estat director del Programa de Gestió Sanitària de la Fundación Juan Canalejo-Universidad de A Coruña (1996-1996), i director adjunt del Màster en Medicina Tropical i Geografia Mèdica de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Promotor de Médicos Sin Fronteras, també és membre del patronat de diverses organitzacions no governamentals com Casateva, Haces Falta, SERES, Fundació Esclerosis Múltiple i Corporació Alimentaria de Guissona, així com President de la Fundació DKV Integralia, creada per DKV Seguros per a la inserció socio-laboral de persones amb discapacitats.
A més a més, és membre del Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, membre de la Junta Directiva de la Cámara de Comercio Hispano Alemana. És vicepresident de la Junta Directiva d’ESADE Alumni, de la qual també n’és fundador. A principis de 2011 ha estat anomenat vicepresident de FemCAT.


Xavier Mundet i Tuduri. Llicenciat en Medicina i Cirurgia  per la UAB, té el títol d'especialista en Medicina Familiar i Comunitària i en Medicina del Treball.
Actualment és cap de l’Àrea de Docència Formació i Recerca de la Gerència de l’Àmbit de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut. Prèviament, ha estat director mèdic del Centre d'Atenció Primària El Carmel, a Barcelona i metge d'atenció primària en el Centre d'Atenció Primària de l’Àrea Bàsica de Salut II de Manresa.
En l’àmbit docent i de la investigació, és professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona des de l‘any 1997. Ha  publicat 45 articles en revistes de medicina i 80 comunicacions en congressos mèdics. També ha participat com investigador col·laborador en 13 projectes subvencionats en convocatòries públiques competitives.
És revisor de les revistes Atención Primària i Atención Primària Basada en la Evidencia des de l'any 1998 fins l’actualitat.


Josep Maria Via Redons. Ha ocupat càrrecs executius d’alt nivell en empreses públiques i privades, pròpies i alienes, gestionant organitzacions complexes i participant en processos de fusió, reconversió i racionalització en contexts difícils.
Actualment és conseller delegat de Herramientas Preziss S.L , conseller de Grupsoler, assessor de diferents institucions i ofereix serveis de Coaching a executius, directius i empresaris de diverses companyies i corporacions.
Consultor en àmbits d’organització, planificació i gestió de sistemes sanitaris públics i empreses sanitàries públiques i privades, ha prestat serveis a entitats privades en diferents països i per les següents agències: Organització Mundial de la Salut (OMS); Banc Mundial (BM); Banc Interamericà de Desenvolupament (BID); INDES; International Financial Corporation; United States Agency for International Development; Canadian Agency for International Development i Unió Europea.
També ha estat ha estat president del Consell d’Administració del Centre Informàtic de la Generalitat de Catalunya, càrrec des del qual va conduir el procés de privatització de l’organisme.
Té una àmplia experiència empresarial. Entre d’altres, ha estat conseller permanent de la Presidència d’MC Mutual; gerent de Midat Mútua; Administrador de Gesaworld Gestió, SL; president d’Invalcor, SL; president del Consell d’Administració de Serveis Sanitaris de Referència-Centre de Transfusió i Banc de Teixits (CTBT); president-conseller delegat de Gesaworld, SA; vicepresident primer del Consell d’Administració de Serveis Sanitaris de Referència (CTBT); Membre del Consell d’Administració de Gestió d’Infraestructures, SA; membre del Consell d'Administració de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS); membre del Consell de Govern del Consorci per a la Gestió de l'Hospital de la Creu Roja de l'Hospitalet de Llobregat; patró de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i membre de la Junta General del Consorci Sanitari de Barcelona.

Jordi Ramentol. Conseller delegat de Ferrer Internacional. Llicenciat en Químiques per la Universitat de Barcelona; en Direcció i Administració d’Empreses per la Universitat de Madrid, i màster en Direcció o Administració d’Empreses a l’IESE i a la Universitat de Colònia, Alemanya.
Té àmplia experiència en les indústries química i farmacèutica, 25 anys de la qual al grup BASF, on va exercir diversos càrrecs a. Abans d’incorporar-se a Ferrer el 1999, fou el director general dels Laboratoris Lácer.

Font: gencat.cat