La decisió implicarà atendre menys malalts i repercutirà en la demora d'algunes operacions. Els gerents dels centres avisen que uns ingressos més baixos els obligaran a reduir personal.
El pressupost serà un 10% més baix que el del 2010. Així ho va plantejar el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, als equips directius dels quatre grans hospitals de Barcelona --Sant Pau, Clínic, Vall d'Hebron i el Mar--. Falta concretar si la retallada s'aconsegueix atenent menys malalts, reduint la cirurgia no urgent (ara protegida pel control de les llistes d'espera) o abaixant les tarifes que els centres perceben per aquesta activitat. O tot alhora.
Qualsevol mesura que impliqui la contractació de menys activitat assistencial --i això és el que s'està plantejant-- posarà el focus sobre les plantilles dels centres, va advertir ahir Ramon Cunillera, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSSC), que representa 44 dels 54 hospitals que concerten la seva assistència amb la Generalitat. "Més d'un centre plantejarà un expedient de regulació d'ocupació", va dir. Això no passarà als nou hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), ja que el seu personal és funcionari.
Padrosa, que avui té previstes trobades semblants amb la resta d'hospitals catalans, emplaça gerents i directors a una reunió definitiva la setmana que ve, en què s'ajustarà l'aplicació de la retallada. Cunillera ha proposat diverses alternatives: una seria suspendre el termini d'espera màxim de sis mesos per a 14 tipus d'intervencions quirúrgiques no urgents. "Algunes operacions podrien sortir de la llista --proposa Cunillera--. Per exemple, la de cataractes. Una altra opció seria mantenir-les totes, però amb una demora màxima de 12 mesos". Això, afegeix, exigiria donar prioritat de manera rigorosa als pacients que estiguessin pitjor.
Font: elperiodico.cat