Hospitals i centres sociosanitaris hauran d'ajustar plantilles i fer expedients de regulació per fer front a la reducció de l'activitat i a la rebaixa del 2% de les tarifes que ha anunciat el conseller de Salut. Els professionals de la salut seran els primers a patir les retallades.
El que fa dies que adverteixen els sindicats ho han confirmat ara les tres patronals del sector concertat -la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci Hospitalari de Catalunya i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES)- que aplega grans hospitals com el Clínic, el de Sant Pau, el del Mar i Sant Joan de Déu, entre altres.
Amb un 10% menys de pressupost, el departament de Salut ja ha avisat que reduirà la compra de serveis al sector concertat, com ara les intervencions per reduir les llistes d'espera, i també rebaixarà en un 2% el preu que paga als hospitals per les actuacions sanitàries. Els hospitals públics de l'ICS també hauran de reduir l'activitat. Amb menys diners i activitat per fer, els centres es veuran obligats a ajustar plantilles. "Intentarem posar en risc el mínim de llocs de treball possible però si disminueix l'activitat i els ingressos s'hauran de reduir recursos humans i materials", diu Ramon Cunillera, director general del Consorci. En la mateixa línia s'expressaven la directora general de la Unió, Helena Ris, i el director general d'ACES, Lluís Monset. "Qui digui que no haurà d'ajustar plantilles és que està gestionant malament els seus centres", assegura Monset.
S'hauran de buscar fòrmules d'acord amb els centres i els sindicats. Poden ser expedients de regulació, reducció de sous o que els profesionals treballin més hores pels mateixos diners per evitar contractar personal suplent. L'objectiu és que els acomiadaments siguin l'última mesura perquè "la disminució de plantilles no és bona ni per als centres ni per al sector", diu Ris. "Estem davant un nou paradigma i necessitem la comprensió i la complicitat dels treballadors", afegeix Cunillera.
Més llistes d'espera
La reducció de l'activitat no serà igual per a tots els hospitals. Als que han demostrat ser més productius se'ls rebaixarà menys la contractació d'activitat. "El compromís és que qui menys feina ha fet sigui menys penalizat", explica Cunillera. És una de les mesures del pla per a la sostenibilitat del sistema que ahir va presentar el conseller Boi Ruiz als directors dels hospitals. Ruiz també va confirmar que hi augmentaran les llistes d'espera en les intervencions no urgents, com són les operacions de galindons, de cataractes o d'implant de pròtesis. El mateix criteri d'urgència s'aplicarà a les proves diagnòstiques i a la derivació a especialistes.
També s'aprimaran els càrrecs directius dels centres, com ja va passar amb l'Hospital Clínic, i es reduiran a la meitat les despeses de protocol. Pel que fa al capítol de farmàcia, es negociaran amb les farmacèutiques els preus dels medica ments i s'incentivarà la prescripció de genèrics. Als hospitals preocupa la reducció d'un 11% de la dispensació ambulatòria de fàrmacs oncològics, tractaments per a la sida i immunosupressors. Serà cada centre, però, qui pactarà com aplica el pla d'austeritat. "Les mesures generals aplicades a diferents realitats acostumen a no tenir bon resultat", va dir el conseller.
Font: ara.cat