Els gestors de la Corporació de Salut Maresme i La Selva es preparen per aplicar les retallades als serveis sanitaris mentre que els seus sous es continuen regint pel mateix marc legal que els alts directius de les grans multinacionals.
Les retallades a l’àmbit de la sanitat són un fet, també a La Selva i l’Alt Maresme. Fonts sindicals de la Corporació de Salut Maresme i La Selva han confirmat que aquest mateix dimecres l’ens gestor de l’Hospital de Blanes i Calella, entre d’altres, presentaran el pla de retall pressupostari per al 2011. Tot i que fins el dimecres no es concretarà l’abast d’aquestes retallades, els sindicats temen retallades salarials -que es sumarien a les ja efectuades al 2010, tancament de quiròfans per les tardes i la no substitució de baixes.
Però com han denunciat diversos col·lectius de defensa de la sanitat pública, aquestes retallades no afecten a tothom per igual. Un dels exemples més sagnants d’això ho trobem als sous dels alts càrrecs de la Corporació de Salut Maresme i La Selva. Els mateixos que el dimecres comunicaran als sindicats l’abast de les retallades.
Des de fa setmanes el cafèambllet està intentant conèixer els detalls organitzatius de la Corporació amb uns resultats més aviat pobres. La opacitat en aspectes tan fonamentals com els salaris dels directius, les auditories comptables o els processos de decisió d’inversions és absoluta.
Un exemple: la setmana passada vam entrevistar al Cap de Planificació de la Corporació, Xavier Conill i li vam preguntar sobre com s’havien vist afectats els sous de l’equip gestor per les retallades salarials. Conill va contestar que ‘els sous dels directius estan subjectes a les condicions que marca el conveni col·lectiu de la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública (XHUP)’ que és el que regula tots els sous dels treballadors de la Corporació, des de el personal mèdic fins als celadors.
Però una ràpida consulta al conveni confirma que les paraules de Xavier Conill no s’ajusten a la realitat. A l’article 2.3 es pot llegir: “Queden exceptuades totalment de l’aplicació del Conveni Col·lectiu les persones que s’indiquen a continuació: a) El personal d’alta direcció, que es regirà d’acord amb allò que estableixen els seus propis contractes i també el Reial Decret 1382/1985, d’1 d’agost”.
Segons aquest Real Decret, els directius acollits a aquest tipus de contractació té la potestat de signar amb l’empresa contractant clàusulas molt per sobre del marc indemnitzatori que marca el conveni de la XHUP, és a dir, el que es coneix com “contractes blindats” Segons el Reial Decret l’única condició per ‘blindar’ els contractes dels directius és que la part contractant accepti.
Així, ens hem posat en contacte amb l’alcalde de Calella, Josep Maria Juhé, qui també és membre del Consell Rector de la Corporació per tal de preguntar-li si els contractes dels alts càrrecs de la mateixa inclouen clàusules de ‘blindatge’, sense obtenir cap resposta. També hem fet aquesta pregunta a l’actual alcalde de Blanes -i antic alt càrrec de la Corporació-, Josep Trias i estem a l’espera de la seva resposta.
De moment l’únic detall que es coneix en relació als sous dels alts càrrecs de la Corporació el tenim gràcies al mateix Josep Trias. Quan l’any 2007 Trias va accedir a l’alcaldia de Blanes es va apujar el sou un 30%, arribant fins als 72,833 a l’any. En aquell moment Trias va justificar la seva decisió en que al seu càrrec a la Corporació guanyava més diners. En declaracions al diari El Punt va dir que ‘encara surto perdent econòmicament’. Actualment Josep Trias és l’alcalde millor pagat de la província de Girona.
Nota
No són els sous dels directius l’únic ítem poc transparent a la Corporació de Salut. Per això, i des de fa setmanes, treballem per tal d’aclarir quin és el funcionament de la Corporació. De moment el que hem trobat és un nul accés a certes dades, el silenci per part dels seus responsables polítics i les respostes errònies per part dels seus directius. Seguim treballant.
Font: cafeambllet.com