dimecres, 23 de març del 2011

El Govern envia als assistents a la cimera l'informe del Carec - El Consell Assessor proposa pagar taxes en alguns serveis públics

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) proposa en el seu informe per al cim anticrisis d'aquest divendres que s'estudiï la utilització "en major mesura de taxes i preus com a elements reguladors de la demanda de determinats serveis públics" com la justícia, la sanitat i la universitat.


Està proposada reaviva el debat sobre la possibilitat de gravar alguns serveis bàsics com la sanitat amb algun tipus de taxa, i recupera la polèmica sobre la possibilitat d'establir mecanismes semblats al 'copago' sanitari.

No obstant això, a l'informe, al que ha tingut accés Europa Press i sobre el qual treballaran el Govern, l'oposició i els agents econòmics i socials, el Carec subratlla que la implantació d'aquesta eina previngui els possibles "efectes indesitjats" sobre els grups de població més fràgils.

El mateix document defensa que els centres educatius i sanitaris públics puguin complementar amb taxes i preus públics regulats aquells serveis que es trobin fora del catàleg del finançament bàsic acordat amb les administracions.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha reconegut en diverses ocasions que ara no és un bon moment per instaurar el famós 'copagament' perquè afectaria a les classes més afectades per la crisi, mentre que el president de la Generalitat, Artur Mas, sempre s'ha mostrat contrari a aquesta fórmula.

Contracte únic amb indemnitzacions "moderades" per combatre la temporalitat

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement també presentarà a la cimera anticrisis la creació d'un contracte únic d'indemnització "moderada" per combatre l'elevada temporalitat, és a dir, per fer front a la "forta dualitat" entre contractes indefinits i temporals, i per afrontar la rigidesa salarial.

El Carec advoca per que tinguin unes indemnitzacions "no superiors a la mitjana europea", atès que el baix cost de la rescissió dels temporals provoca que els acomiadaments es concentrin especialment en aquest segment.

El document recull que els treballadors amb contractes temporals representen actualment el 24% dels assalariats a Espanya, gairebé el doble de la mitjana de la UE-15, i tenen una protecció en cas d'acomiadament molt baixa -12 dies per any treballat- que dista molt dels indefinits (45 dies per any en el 95% dels acomiadaments efectius).

El grup d'experts, que encapçala el president d'Abertis, Salvador Alemany, reclama també que una revisió del servei públic català que comporti una reducció significativa de les estructures administratives i organismes públics, així com la redefinició de les condicions dels funcionaris.

En l'àmbit de les infraestructures, el Carec aposta per dos de prioritàries com l'Aeroport del Prat i el Corredor Mediterrani, i reivindica la necessitat d'impulsar la interconnexió amb França a través de la línia de Molt Alta Tensió (MAT).