dimecres, 2 de març del 2011

Reacció del CSC a les mesures de reducció del dèficit en el sector salut

Es considera impossible d'assumir la reducció del 2% de les tarifes i molt problemàtic el traspàs de la responsabilitat de la contenció de despesa farmacèutica als pressupostos dels hospitals. 

El Consorci de Salut i Social de Catalunya comparteix el diagnòstic del Departament de Salut sobre el dèficit públic, en el sentit que no és atribuïble únicament al sector salut i que, dins d’aquest, el sector concertat té un molt bon comportament en termes de gestió, tal com avala l’últim informe de la OCDE en relació a l'ús de recursos en sanitat.

Entenem que el Departament de Salut ens proposa dos tipus de mesures: un pla de xoc per contenir el dèficit durant 2011-2012 i una sèrie de mesures estructurals que modificaran aspectes importants del sistema a llarg termini, per garantir la sostenibilitat futura del sistema.

Pel que fa a les mesures immediates, s’han anunciat importants reduccions en la compra de serveis i en la despesa farmacèutica. En la compra de serveis, s’aplicaran dos tipus de mesures: una reducció del 2% lineal dels preus (tarifes) i una reducció de la compra d’activitat, que s’haurà de concretar centre per centre.

El CSC considera que la reducció del 2% és impossible d’assumir sense conseqüències, tota vegada que les tarifes aprovades pel Servei Català de la Salut per a la compra de serveis ja estaven ajustades al màxim. Pel que fa la reducció d’activitat, el CSC vetllarà per tal que aquesta es concreti amb la màxima claredat i transparència en els contractes del CatSalut amb cada centre, per tal d’assegurar l’eficàcia i l’equitat de les mesures i que es compleixi el compromís anunciat pel Departament en el sentit que s’incentivarà els centres que tinguin millors resultats d’eficiència. 

Considerem especialment preocupant l’anunci que es traslladarà als pressupostos dels hospitals la responsabilitat de reduir d’un 11% la despesa farmacèutica. Aquest objectiu representa una reducció real del 15 ó 16% en funció del dèficit acumulat fins ara i no és realista. Cal tenir en compte que una part important de la despesa farmacèutica dels hospitals ve associada a l’aparició d’innovacions terapèutiques, circumstància sobre la qual els hospitals no poden exercir cap control.

El Consorci de Salut i Social de Catalunya entén que tots els seus associats i per extensió, el sector concertat de salut, faran un exercici de la màxima responsabilitat en l’aplicació de les mesures de contenció de la despesa que insti el Departament de Salut. Estem davant d’un canvi d’escenari, inèdit per al nostre sistema sanitari, en el qual, les mesures de contenció generaran efectes negatius per a totes les parts i aquests efectes els hauran d’assumir de manera solidària l’administració, el sector i els usuaris.

Demanem, sobretot, la complicitat dels nostres professionals en l’esforç per mantenir la productivitat dels centres, per tal que es posin en risc el mínim de llocs de treball possibles i que es pugi mantenir en tot moment l’alta qualitat que caracteritza el sistema públic de salut de Catalunya.

Font: consorci.org