dimarts, 5 d’abril del 2011

El CSC considera que, més enllà d'un 5%, la retallada en salut suposa una reconversió del sistema

El Departament de Salut ha d'assumir la responsabilitat de la reconversió i les seves conseqüències.
 
Desprès d’analitzar les propostes que els centres associats al Consorci de Salut i Social de Catalunya han presentat al Servei Català de la Salut, el CSC valora que només la meitat de la retallada d’entre el 8 i el 12% que es demana als centres, es pot assolir a través de mesures de gestió. Aquestes mesures, que permetrien complir entre el 40 i el 50% de l’objectiu de baixada d’ingressos, no són simples millores de gestió sinó que inclouen reduccions dràstiques, mai aplicades fins ara, com tancament de quiròfans i plantes o reestructuracions horàries i de serveis.  

És impossible assolir la totalitat de l’objectiu que s’ha vingut plantejant fins ara, si no s’arbitren altres mesures. Aquestes altres mesures suposarien una autèntica reconversió del sector públic de salut català, amb conseqüències importants sobre les prestacions que reben els ciutadans i sobre els llocs de treball del sector.
El CSC considera que la decisió final sobre l’abast d’una reconversió del sector és responsabilitat política i tècnica del Departament de Salut, que ha de liderar el procés i donar, aviat, indicacions clares als consells rectors de les entitats i als gestors del sistema sobre els canvis estructurals que l’administració està disposada a promoure.

Reunió d'alcaldes 

En una reunió celebrada avui al CSC, alcaldes i regidors que formen part d’òrgans de govern d’entitats proveïdores locals, han analitzat la situació que es pot crear davant les propostes del CatSalut. Electes de tot el ventall polític han coincidit a afirmar que cal, urgentment, consensuar un pacte polític per la salut, que preservi la integritat del sistema.

Els efectes a primària, sociosanitaris i salut mental 

El Consorci vol cridar l’atenció sobre l’aplicació de retallades generalitzades d’entre el 5 i el 6% dels pressupostos de l’atenció primària, el 10% en atenció sociosanitària i del 15% en salut mental. En aquets serveis, que és a on es produeixen la majoria dels contactes dels ciutadans amb el sistema públic de salut, pràcticament no hi ha marge per estalvis a través de millores en gestió. Estalviar en aquest àmbits equival a reduir activitat. Al mateix temps, impedeix que els serveis ambulatoris de salut treguin pressió a l’atenció hospitalària.

Promoure el rigor en la gestió 

Finalment, el CSC recorda que en un moment com l’actual, és fonamental reforçar la orientació professional i rigorosa de la gestió dels centres de salut incentivant, més que mai, la participació dels professionals en l’adopció de polítiques i mesures de contenció de la despesa.

Font: consorci.org