El conseller de Salut assegura que no es prendrà cap mesura que posi en perill la qualitat assistencial ni la seguretat del pacient.
Boi Ruiz insisteix en què “mantenir el criteri clínic és la clau: el coneixement i l’experiència dels professionals assistencials ha de formar part de la presa de decisions organitzatives perquè aquesta és l’única via per millorar el nostre sistema de salut”. Ho ha fet en la segona reunió de la cimera professional amb el col·lectiu mèdic, celebrada avui.
El 14 d’abril es reunirà el Consell de la Professió Mèdica, per primer cop aquesta legislatura
El conseller de Salut ha convocat aquest matí Fernando Vizcarro, president del consell dels col·legis de metges de Catalunya, Àlvar Net, president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, i Antoni Gallego, secretari general del Sindicat de Metges de Catalunya. La reunió deriva de la cimera de professionals celebrada el 8 de març passat, d’acord amb el què s’hi va anunciar llavors.
L’objectiu d’aquestes reunions amb els col·lectius professionals és reforçar el seu protagonisme a l’hora de planificar i dur a terme els canvis que cal incorporar al sistema públic de salut per corregir les disfuncions que arrossega des de fa anys. Disfuncions que, entre d’altres coses, dificulten el poder donar una resposta adequada als problemes de salut de la població catalana avui dia, que són diferents dels de fa 30 anys quan es va dissenyar el sistema públic de salut.
Els punts tractats a la reunió
- Valoració de l’impacte previst del pla de mesures urgents en els centres sanitaris de la xarxa pública. El pla es va presentar el 2 de març passat i abans de Setmana Santa es farà una primera valoració de la seva implantació.
- Ratificació ferma que la qualitat assistencial és el criteri determinant a l’hora de definir les mesures d’austeritat que incorpora l’esmentat pla. El Departament de Salut manté la insistència en què “el criteri clínic és l’element clau per definir els ajustos que ens veiem obligats a aplicar a fi de fer front a realitat econòmica actual, que no té precedents i que està sent especialment dura”.
- En aquest context, el conseller ha volgut agrair la col·laboració dels centres sanitaris, “que estan realitzant un esforç notable per intentar adaptar-se a la restricció pressupostària que pateix la Generalitat de Catalunya el 2011”.
- Necessitat d’instar a tots aquells que ostenten algun tipus de responsabilitat en la cura de pacients, que treballin conjuntament per mirar de trobar les millors solucions a les necessitats de cada cas. En aquest sentit, el Departament de Salut vol donar una resposta clara i inequívoca a la demanda, llargament reivindicada per directius i professionals, de reconèixer i reforçar l’autonomia de gestió dels centres sanitaris i la desburocratització dels seus òrgans de govern/equips directius.
- Corregir les disfuncions de l’actual sistema públic de salut des dels valors del professionalisme. Per això, el Departament de Salut promourà i donarà suport a les accions necessàries per al desenvolupament de les competències i les carreres professionals dels professionals que treballen en la cura de malalts (metges, infermeres, psicòlegs, farmacèutics, etc.). En aquest sentit, el conseller ha lamentat “les pèrdues retributives i el retard en la incorporació dels metges joves al ple exercici de la professió, situacions que considero transitòries i que sense dubte es corregiran un cop superada l’actual situació econòmica”.
- Fer un pas endavant i començar a caminar de manera ferma cap a les reformes estructurals que cal incorporar al sistema públic de salut, i fer-ho “amb responsabilitat, serenor, i confiança mútua entre tots els agents implicats i, per tant, sense crear alarmismes entre la població, que no responen a cap realitat”.
- En relació amb aquest darrer punt, el Departament de Salut impulsa de nou el Consell de la Professió Mèdica que, d’acord amb l’anunciat a la primera reunió amb el col·lectiu mèdic,
- ha de reprendre la seva activitat de forma immediata (hi ha prevista una reunió per al 14 d’abril proper), i
- s’ha de dotar de més agilitat i capacitat de resolució i eficàcia.
Font: premsa.gencat.cat