dimarts, 12 d’abril del 2011

El Govern blinda l'assistència primària, les urgències i l'atenció a les malalties greus - Salut farà un "primer balanç" la setmana vinent de les retallades practicades a cada centre

No hi ha un compromís més solemne que un acord de Govern, ha pensat el conseller de Salut, Boi Ruiz, qui per calmar les crítiques de la ciutadania i del personal sanitari per les temudes conseqüències de la retallada pressupostària, aquest dimarts ha anunciat que el Consell Executiu ha blindat l'atenció urgent, l'atenció a les malalties greus i l'atenció primària. 

El Govern català ha aprovat un pla de mesures per garantir el 100% d'aquests tres serveis. Ruiz ha avançat que la setmana vinent el Departament farà un "primer balanç" de les retallades practicades a cada centre i ha tret ferro a les crítiques de l'assessor del Govern en matèria sanitària, Miquel Vilardell, qui es va mostrar "en desacord" amb les mesures d'estalvi perquè "poden posar en risc la qualitat del sistema". Ruiz ha replicat que té "en compte" l'opinió "respectable" del president del Col·legi de Metges, però ha reiterat que cap ciutadà perdrà cap dret sobre la gratuïtat i l'equitat del servei que rep.

No se sap què es retallarà, però sí que es coneix què quedarà blindat. Una setmana abans que es comencin a conèixer les retallades pressupostàries que patiran els hospitals que reben subvencions de la Generalitat, el conseller Ruiz ha avançat aquest dimarts quines atencions tindran un servei totalment garantit: "el triangle equilàter format pels eixos de l’atenció urgent, l’atenció a les malalties greus i l’atenció primària".

Ruiz ha insistit que model sanitari d’accés universal i gratuït "és intocable", davant "l’alarmisme injustificat" que s’ha generat al voltant del Pla de mesures urgents per a la sostenibilitat del sistema de Salut pública, presentat el 2 de març. "Cap afectació a les prestacions dels ciutadans, cap ciutadà perdrà cap dret sobre la gratuïtat del servei", ha dit repetit del dret i del revés Boi Ruiz.

L'acord garanteix:

- Tots els serveis que s’ofereixen ara i amb la qualitat de sempre, inclosa la prevenció i la promoció de la salut.
- L’atenció immediata a les malalties greus, de risc vital o que comporten una necessitat urgent.
- L’atenció urgent, tant als hospitals com a l’atenció primària.
- Els programes de diagnòstic ràpid.
- Una gestió de les llistes d’espera amb criteris clínics (urgència i gravetat).
- Una dotació de personal suficient i adequada a les necessitats assistencials.
- Una dotació de llits d’ingrés hospitalari suficient i adequada, que es complementa amb alternatives a l’hospitalització convencional (hospitals de dia, hospitalització a domicili i cirurgia major ambulatòria) que eviten l’ingrés sense posar en qüestió la qualitat de l’assistència.

Sobre les declaracions de Vilardell, Ruiz ha afirmat que es tracta d'una "opinió respectable com la de tots", però que només serà "un element més" dels que el Govern tindrà en consideració.

Després que la ministra de Sanitat, Leire Pajín, hagi dit aquest mateix dimarts a Barcelona que si ella hagués d'escollir entre eliminar l'impost de successions o retallades en sanitat ho tindria "molt clar", Ruiz li ha tornat la pilota, recordant els 1.450 milions d'euros que li toquen a Catalunya pel Fons de Competitivitat per a 2011 però que el Govern espanyol es resisteix a abonar aquest any.

"Si a la ministra el preocupa la sanitat de Catalunya, hauria d'insistir que el seu Govern pagui a Catalunya aquests 1.450 milions d'euros, com demana el govern de la Generalitat i ara també el PSC", ha emfatitzat el conseller. 

Copagament, de moment, descartat 

"Hi ha 30.000 treballs que valoren la dissuasió de la demanda i el finançament afegit", ha argumentat el conseller per defensar l'ús del copagament sanitari. Però malgrat que a Europa "estem envoltats de situacions de copagament, vam apostar aquesta legislatura per aparcar el tema per l'atenció sanitària i ens mantenim en aquesta posició", ha manifestat Ruiz.

Font: lamalla.cat