divendres, 8 d’abril del 2011

El Trueta disminueix en cinc anys el 70% d’urgències per insuficiències cardíaques i patologia respiratòria crònica

Cinc anys després de la posada en marxa del Programa de Prevenció i Suport a l’Alta (PiSA), un model de continuïtat assistencial adreçat inicialment a pacients amb insuficiències cardíaques (IC) i patologia respiratòria crònica, els ingressos a urgències i les estades hospitalàries d’aquests grups de pacients s’ha reduït en un 70%. 


L’equip del PiSA, format per cardiòlegs, pneumòlegs, internistes, infermeresclíniques i dues Infermeres Gestores de Casos (IGC) ha visitat en aquest període 313 pacients amb IC i 515 amb problemes respiratoris crònics, amb una mitjana d’edat de 72-73 anys. La intervenció d’aquest programa d’atenció als pacients i la seva família inclou el tractament de la malaltia, l’educació per a la salut especialitzada i l’atenció en les aguditzacions, una gestió coordinada entre l’àmbit hospitalari i l’Atenció Primària que ha mostrat el seu benefici millorant el control dels pacients i la seva qualitat de vida, reduint els ingressos per aguditzacions, disminuint l’impacte sobre el servei d’Urgències i reduint també les estades hospitalàries. Aquests pacients, detectats sobretot durant les estades hospitalàries, s’atenen a la consulta externa del PiSA on són visitats per la infermera clínica i el metge especialista, que valoren l’estat clínic i la seva evolució, així com els coneixements que el pacient té de la seva malaltia, la medicació que necessita i els hàbits de vida.

Es tracta d’una educació personalitzada que és seguida posteriorment per la IGC, ja sigui en visites al domicili com en controls periòdics. També són atesos quan hi ha una agudització de la malaltia de manera precoç o a demanda del pacient, que disposa d’un número de telèfon que el connecta directament amb les infermeres. En cinc anys aquests pacients han generat més de 1.100 trucades telefòniques i també s’ha detectat una forta disminució dels errors en la utilització dels medicaments, ja que en iniciar el programa el 74,5% de pacients amb patologia respiratòria cometia errors en l’administració dels medicaments, i ara se situa en el 15%.

Cinc noves Infermeres Gestores de Casos, ampliació del model

Durant els darrers anys l’Hospital Dr. Josep Trueta i la Direcció d’Atenció Primària de l’ICS Girona han generat diferents programes de continuïtat assistencial, com el programa d’enllaç, el PiSA, el de visites del nadó, etc, i s’ha evidenciat que el seu èxit es fonamenta en una bona coordinació entre els diferents nivells assistencials. Els bons resultats obtinguts han impulsat als seus responsables a ampliar el model de gestió compartida i aquest mes es començarà la formació de cinc infermeres per tal de convertir-les en noves IGC que atendran a grups de pacients crònics amb patologies complexes com les malalties neurològiques, persones grans amb situació d’alta fragilitat, persones sense suport familiar i dificultat d’autocura, pacients amb dificultat d’abordatge que necessiten un gran nombre d’intervencions interdisciplinars i pacients crònics al final de la vida. 

Aquestes cinc infermeres, més les dues del PiSA, cobriran l’àrea de referència de l’Hospital Dr. Josep Trueta (les quatre ABS de Girona i les de Banyoles, Celrà i Sarrià de Ter) identificant conjuntament amb l’equip d’Atenció Primària les persones en situació de complexitat. A partir d’una valoració integral d’aquestes i el seu entorn es planifiquen els recursos sanitaris més adequats en cada cas.