dimecres, 20 d’abril del 2011

Els centres sanitaris privats també pateixen pels efectes de la retallada

En contra del que podria semblar a primera vista, les retallades a la sanitat pública tampoc beneficiaran el sector sanitari privat que, segons l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) –que agrupa 131 establiments que fan activitat cent per cent privada–, veu amb temor la possible irrupció dels hospitals concertats a l'àmbit de l'activitat privada a través de contractes amb asseguradores i mútues.

Segons el director general d'ACES, Lluís Monset, “si els centres concertats entren a negociar amb les asseguradores, els preus que aquestes entitats paguen als centres per activitat aniran a la baixa i això afectarà negativament tot el sector privat”.

Alguns hospitals concertats ja han manifestat el seu interès per dedicar a l'assistència privada recursos materials i humans que podrien quedar desaprofitats amb la baixada d'activitat que implica la retallada a la sanitat pública. Els centres concertats veuen aquesta sortida com una font d'ingressos addicionals, però, segons Monset, aquesta pràctica farà caure els preus de manera estrepitosa. “I això que ara ja hi ha asseguradores que paguen preus tan baixos que, al final, al metge li queden quatre euros per consulta”.

Des del Departament de Salut també es veu amb bons ulls que els centres que tradicionalment s'han dedicat a fer activitat pública explorin el mercat privat, sempre que segueixin un codi ètic i que es discuteixi amb el sector purament privat.

Una possibilitat, segons Salut, és que hospitals comarcals ofereixin serveis no coberts per la sanitat pública que ningú presta a la seva àrea d'influència.

Perspectives de futur 

L'actual situació de crisi, en què moltes famílies han vist minvats els seus ingressos, tampoc convida a esperar un augment de la demanda a la sanitat privada. “La gent que no té poder adquisitiu s'esperarà a la pública, com sempre, i la resta representa un percentatge al voltant del 20%, que coincideix amb la població que actualment ja té una pòlissa privada de salut”, afirma Monset.

Un àmbit on, segons Monset, sí que es podria augmentar l'activitat al sector privat, és al voltant de l'atenció a patologies derivades d'accidents de treball, de trànsit, escolars o esportius, que actualment cobreixen diferents mutualitats, però que, a la pràctica, són assumides, sobretot, per la sanitat pública.

“Competència deslleial”

Des de la patronal ACES no dubten a qualificar de “competència deslleial” la “intromissió” dels hospitals concertats a l'assistència privada. Segons la presidenta d'ACES, Cristina Contel, els centres concertats aprofiten els fluxos de pacients que entren per la pública i que acaben sent atesos al mateix centre per la privada. “És una immoralitat que al mateix pacient, si està disposat a pagar, l'operin l'endemà utilitzant recursos públics”.

Des d'ACES asseguren que faran “el que calgui” per aturar les negociacions entre les mútues i el sector concertat. “És escandalós que s'aprofitin els recursos públics per fer activitat privada i que s'intenti eixugar el dèficit a costa d'altres activitats”, afirma Contel, que assegura que el sector privat està “molt preocupat”.

Font:  elpunt. cat