dimarts, 19 d’abril del 2011

Futur incert per als metges del MIR arran de les retallades als hospitals

Si abans de la crisi s'havien d'anar a buscar metges a l'estranger per cobrir les baixes i les vacants, la situació s'ha invertit amb les retallades a la sanitat pública. 

I ara els més de mil especialistes del MIR que estan a punt d'acabar la formació, aquest mes de maig, afronten un futur incert. Molts es trobaran sense feina a causa del tancament de llits i de quiròfans pels ajustos als hospitals i n'hi ha que ja comencen a pensar a emigrar per poder treballar..

Les retallades a la sanitat faran que aquest any es contractin molts menys metges, sobretot aquells que treballen en cirurgia, pel tancament de quiròfans a la tarda. I, en el cas dels anestesiòlegs, només un de cada deu ha trobat feina per quan acabi la residència. Segons expliquen els mateixos residents, fa un parell d'anys, la necessitat contractual d'anestesiòlegs era tan alta que abans d'acabar la residència, ja tenien feina.

Fins ara, molts dels metges que acabaven la residència es quedaven al mateix hospital amb un contracte d'interinatge o amb una beca de recerca que complementaven amb guàrdies. Ara, una de les poques opcions que tenen és anar-se'n a l'estranger en països on tenen dèficit d'especialistes.

Davant d'aquesta situació, el responsable de formació del Col·legi de Metges de Barcelona, Ramon Pujol,  ha explicat que s'hauria d'ajustar la quantitat d'especialistes necessaris amb aquells que es formen i poder tenir així "un sistema que ens garantís que la carrera professional d'aquests futurs especialistes fos més tranquil·la i no anés a batzegades, com va ara, que fa un temps ens faltaven metges i ara ens en sobren".

Els col·legis professionals confien que la jubilació de 3.000 metges en els pròxims cinc anys ajudi a pal·liar aquest desequilibri entre oferta i demanda, i que a més, té un important cost econòmic, per la inversió en places universitàries i formació especialitzada.

Font: 3cat24. cat