Les urgències de l'hospital de Bellvitge fa gairebé una setmana que estan amb la meitat de metges. A la reducció de personal imposada pels ajustos econòmics, aquests dies s'ha sumat el fet que molts metges residents en formació (MIR) ja no poden fer més guàrdies per haver acumulat un nombre d'hores a partir del qual l'Institut Català de la Salut (ICS) no els pagarà ni un euro més.
“Així no podem continuar”, afirmava ahir el doctor Zoilo Madrazo, del sindicat de Facultatius Independents de Catalunya (SFIC). Madrazo és metge adjunt i estava de guàrdia dimecres passat, quan un grup de residents van abandonar urgències en saber que les guàrdies no els serien remunerades. Per sort, dimecres a la nit hi havia futbol i poca demanda assistencial, “però la situació es podria complicar el cap de setmana”, afirma Madrazo.
Els metges residents (MIR) són fonamentals als serveis d'urgències, ja que són el col·lectiu mèdic més nombrós a les guàrdies. Una normativa europea estableix un màxim de 800 hores de guàrdia per als MIR de primer i segon any, i de 1.100 hores per als de tercer, quart i cinquè any. Aquest límit no es respectava fins ara per necessitats assistencials.
El sindicat Metges de Catalunya ha convocat per al dimecres dia 13, a les onze del matí, una concentració de delegats sindicals davant la seu del Departament de Salut per “protestar contra les retallades sanitàries” que segons aquesta organització “amenacen amb dinamitar la sanitat pública”.
D'altra banda, deu organitzacions científiques i entitats de professionals sanitaris han firmat un manifest en què manifesten la seva “preocupació” pels anuncis de disminució del pressupost dedicat a la salut, en especial, a l'atenció primària i la sanitat pública.
LA XIFRA
7.200 llocs de treball es perdran a la sanitat pública, entre personal eventual i jubilacions, segons UGT.
Font: elpunt. cat