divendres, 8 d’abril del 2011

Segons Boi Ruiz "Els metges, més preocupats pels seus ingressos que per la sanitat"

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha declarat aquest divendres que la resistència dels professionals sanitaris a l'aplicació de les mesures de contenció de la despesa hospitalària "no seria tant per l'impacte sanitari" d'aquestes, com "per la seva repercussió sobre els ingressos d'aquests professionals", ja que deixant d'operar a les tardes perdran els recursos complementaris que aquesta activitat els reportava.


"Reduir l'activitat tocarà la butxaca de molts professionals. Nosaltres suprimim els programes de llistes d'espera de cirurgia a la tarda i els professionals deixaran de tenir aquests recursos complementaris, aquests sous per aquesta activitat de tarda", ha assenyalat Ruiz en el fòrum 'Idees i Diàleg' organitzat per Farmaindustria i Europa Press.

Per tant, segons la seva opinió, "la resistència no es centrerà en l'impacte sanitari que pugui provocar la mesura, sinó en les repercussions que aquesta tindrà sobre els ingressos d'aquests professionals, a vegades no menyspreables". "Ens fa mal haver de fer-ho però, insisteixo, no podem estalviar perquè no tenim diners per fer-ho", assevera.

Ruiz ha explicat que el tancament de quiròfans a la tarda afectarà només les cirurgies programades i no les urgències; diu que l'objectiu és "buscar major eficiència dels quiròfans al matí".

"No es tracta d'un racionament ni de retallades, es tracta de millorar la gestió sense deteriorar-ne la qualitat, tot i que amb un perjudici inevitable per als professionals, que perden ingressos addicionals", puntualitza.

Alhora, ha assegurat que "no es tancaran llits a Catalunya, no s'eliminaran", sinó que cert nombre de llits, com passa en períodes de vacances com ara l'estiu, "no s'usaran durant determinats dies perquè no hi haurà activitat".

És, assegura, "el mateix que es fa a tots els hospitals de l'Estat quan hi ha menys activitat, tot i que prolongant-ne el temps de desús".

Per aquest motiu, ha apel·lat "a la responsabilitat dels professionals sanitaris" perquè "siguin comprensius i solidaris" amb tots els ciutadans que pateixen les conseqüències més greus de la crisi econòmica, "superin l'empipament" que provoquen les notícies dolentes i col·laborin amb les mesures.

En concret, segons Ruiz, el seu paper serà consensuar amb els gestors dels centres la priorització dels serveis que ofereixen, és a dir, han de decidir quines patologies o pacients han de ser atesos abans i quines intervencions o problemes poden esperar una solució més temps.

"No es modificarà el catàleg de prestacions en nombre de serveis ni en qualitat de la prestació, però sí que s'establiran prioritats amb criteris de cost-oportunitat", ha dit el conseller.

"S'hauran d'esperar més aquells pacients que estiguin en llistes d'espera per realitzar-se una vasectomia, una fimosi o una cirurgia de les amígdales que aquells que hi són per patologies en què l'espera suposi un risc més alt per pronòstic", assenyala. Recalca, a més, que "qui vulgui una vasectomia, hi té dret però s'haurà d'esperar perquè no tindrà prioritat".

Ruiz assegura que aquestes mesures "no posaran en risc els pacients" i que seran els gestors i els facultatius qui s'encarregaran d'establir prioritats.

Font: europapress.cat