El comitè de treballadors del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), ha acordat per unanimitat, adherir-se al comunicat emès per la Junta Associació Professional de Facultatius (APF), on es demana el cessament immediat de la Dra. Mª Assumpció Benito, directora Assistencial del CSdM. Ens hi adherim per la seva actitud prepotent, gens dialogant i per què no ha tingut mai en compte l’opinió dels representant legals del treballadors.
De: Junta Associació Professional de Facultatius , APF,del CSdM
A: Gerència CSdM : Dr. Pere Soley
President del Consell Rector CSdM : Sr. Carles Manté
Fa dos anys es va crear en l’organigrama directiu la figura de la Direcció Assistencial per liderar un projecte de” Delegació de la Gestió” als facultatius/ves amb la creació de les Unitats de Gestió Clínica, Unitats Funcionals i Instituts. Per aquesta tasca es va contractar a la Dra. Mª Assumpció Benito. Als pocs mesos ja es va veure que no tan sols no es va desenvolupar res del nou projecte, sinó tot el contrari.
La Direcció Assistencial va implantar el model del “Ordeno i Mando”sense tenir en compte la opinió dels professionals facultatius/ves, la Junta Facultativa ni l’APF. Aquesta actitud ja va ser denunciada en el seu moment , i va provocar la marxa del Sots Director Mèdic sense funcions cansat de ser el “noi dels encàrrecs.”
Els termes opinar, assessorar, participar, pactar, consensuar, no formen part de l’ideari de la Directora Assistencial . Tot es resumeix a“jo decideixo, mano i tothom a obeir” tan pels facultatius/ves com pels comandaments que únicament poden fer de transmissors/es dels seus mandats.
Per resoldre aquesta situació el cos facultatiu, l’APF, La Junta Facultativa i els Caps de Servei / Unitat van demanar una Direcció Medica potent amb contingut que tingues en compte la opinió dels facultatius/ves. Això no va ser possible ja que la Direcció Assistencial només volia un Director Mèdic Corporatiu sense contingut.
Temporalment aquesta funció va ser compartida per un director d’àrea mèdica i un director d’àrea quirúrgica fins el nomenament definitiu del Director Mèdic Corporatiu, sense cap poder de decisió.
Es va fer la reestructuració i renovació de la Junta Facultativa però també sense tenir cap poder de decisió.
Ara, davant les “retallades” l’actitud segueix sent la de sempre. La Direcció Assistencial ha decidit quines són les mesures d’estalvi sense escoltar ni consensuar-les amb els professionals, malgrat que al Consell Rector li digui que estan consensuades i pactades amb els facultatius/ves.
Sense estar aprovades per el Consell Rector ni per la Conselleria de Sanitat ja s’han instaurat en el CSdM les següents retallades:
-Tancament de llits, quiròfans, disminució de Consultes Externes d’especialista als metges de capçalera, disminució de proves complementaries , pèrdua de pediatra en centre d’atenció primària, no cobertura de baixes ni jubilacions .
-Traspàs de L’Oncohematologia (amb la pèrdua d’un hematòleg), creació del projecte del pacient pluripatològic que va acompanyat del tancament d’una unitat (M. Interna) i el canvi de condicions de treball de facultatius/ves.
Per altra banda sabem que ha deixat per un segon acte les mesures més dures :
- L’acomiadament de aproximadament 60-65 persones, de 10 a 12 facultatius/ves, quan fa menys d’un any en mancaven .
- La vulneració dels pactes acordats i vigents com el pacte de la lliurança després de l’atenció continuada.
-La vulneració del Conveni Col•lectiu vigent com les DPOs d’enguany que van lligades al equilibri pressupostari de l’empresa entre el 45% i el 50% depenent de la categoria professional.
A la vegada està fent “xantatge emocional” , transmetent als facultatius/ves que si no es renuncia a part dels seus drets legals, de les seves condicions de treball caldrà acomiadar a companys/es del servei o del CSdM (Exemple: Anestèsia, Psiquiatria, etc.).
Els facultatius/ves del Consorci Sanitari del Maresme volem deixar clar que estem en contra de les retallades a la Sanitat; Però si aquestes s’han de produir cal tenir en compte la nostre opinió com a professionals per consensuar i pactar les mesures d’estalvi.
Estem d’acord en ser el més eficients possibles, però sense posar en perill el acte mèdic.
Les retallades proposades per la direcció suposen una pèrdua d’activitat assistencial, una disminució de la Qualitat i Quantitat, en l’atenció als pacients.
Ens preocupa la repercussió en la Docència dels Metges Residents, en la formació continuada i en la recerca.
S’ha fet el intent de creació d’un comitè de crisi format per representants de l’APF, la Junta Facultativa i Caps de Servei per valorar i consensuar les mesures d’estalvi, però això no ha estat possible degut als entrebancs que ha posat la Direcció que no deixant que els Caps de Servei ni La Junta Facultativa formessin part d’aquest comitè.
En la última reunió Direcció-APF del 5 de Maig la Directora Assistencial va deixar clar que “no pensa pactar ni negociar les mesures”!
Davant aquesta situació el 6 de Maig es va celebrar l’Assemblea de facultatius multitudinària, on després de valorar la situació es va aprovar per unanimitat amb dues abstencions la proposta del “cessament immediat” de la Directora Assistencial Dra. Mª Assumpció Benito.
Com a Junta l’APF els hi transmetem aquesta petició de cessament immediat de la Directora Assistencial Dra Mª Assumpció Benito per que preguin les mesures adients.
Dr. Josep Feliu Dr. Jordi Cruz Dra. Montserrat Mola
Dra. Sonia Casals Dr. Antonio Pérez Dra. Pilar Sanz
Aquest document va avalat per les signatures de més de 200 facultatius/ves del CSdM.
Agraïm el suport del Comitè d’Empresa del CSdM, de la Filial del Maresme del Col•legi de Metges, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, de Metges de Catalunya, de la CAMFYC i de les Associacions de Veïns.
Mataró, 11 de Maig del 2011