La iniciativa està oberta a tothom i vol recollir el màxim d'adhesions a títol individual i institucional. Ja s'han adherit entitats com Unió Catalana d'Hospitals, Fòrum Salut Mental, Fundació Congrés Català de Salut Mental, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, AEN Catalunya i AMMFEINA.
El manifest recorda que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de l'impacte dels trastorns mentals en termes de dependència i discapacitats, els costos econòmics directes i indirectes i la immensa càrrega social que suposen els malalts. A més, puntualitza que la Unió Europea ha declarat la salut mental com una prioritat que s'ha de de treballar des de les polítiques públiques.
Les associacions de salut mental es queixen que el seu àmbit sanitari ha patit una discriminació històrica en el desenvolupament de serveis i programes, com ho "evidencia el fet que el suport a l'atenció primària no arriba al 50% del territori". "Els serveis garantits en el recent acord de govern del passat 12 d'abril (urgència, malalties greus i primària) estan encara molt lluny de ser una realitat per la salut mental", indica el manifest.
Aquestes entitats estan convençudes que els costos de la no atenció "són molt superiors als de l'atenció" i que finalment "els acabarem pagant". Ho demostraria l'estudi realitzat per la London School of Economis Health, que mostra com la depressió a Catalunya comporta una càrrega superior -al voltant de 700 milions d'euros- a malalties cròniques com l'atrosi, l'asma o les malalties cardiovasculars.
Per últim, el manifesta recorda com les administracions, professionals i societat civil vinculada a la salut mental tenen definides unes línies d'actuació per reduir aquest "dèficit històric.
Font: reusdigital.cat