El col·lectiu de treballadors de la sanitat pública no atura les mobilitzacions contra les retallades, tot i l'anunci del Govern d'ajornar fins després de les eleccions municipals els detalls de les mesures que es prendran.
L’amenaça de les retallades és present en el dia a dia d’un centre sanitari referència a Catalunya com és el cas de l’Hospital de la Vall d’Hebron. A banda de les grans declaracions, de governants, polítics i sindicats hem buscat les opinions dels treballadors. Metges, infermeres, zeladors, administratius o personal de manteniment que formen part de l’engranatge d’un hospital viuen amb preocupació i tensió una realitat, la de l’estalvi a la sanitat pública que ja s’està aplicant.
Els treballadors de l’Hospital de la Vall d’Hebron han estat des de fa més d’un mes els més actius a l’àrea metropolitana de Barcelona i ara volen mantenir ben present la bandera de la reivindicació.
Els metges, les infermeres, els zeladors, els administratius o el personal de manteniment són els que han de fer front al dia a dia d'un hospital, com el de la Vall d’Hebron i els que més pateixen, juntament amb els usuaris de la sanitat pública qualsevol anunci de retallades.
"CAL RACIONALITZAR PER NO PRIVATITZAR"
La Marcel·la Güell, amb 40 anys de professió a l’esquena en l’àmbit de la infermeria lamenta que hi ha quiròfans de cirurgia general ambulatòria que continuen tancats. "Ens volen fer creure que s'estan repensant les retallades però no és veritat".
El doctor Josep Lluís Martínez, que treballa al servei de radiodiagnòstic, assegura que "estem en un compàs d’espera, hi ha certa tensió pel que pugui passar properament". El doctor Martínez reconeix que "cal un procés de racionalització de la despesa per millorar el servei, no per empitjorar" i alerta que una retallada en la qualitat "pot facilitar l’entrada de capital privat en un futur".
MÉS ESTRÈS ENTRE ELS TREBALLADORS
Palmira Gavernet és administrativa des de fa uns 30 anys i lamenta que "nosaltres som qui hem de donar la cara davant dels pacients quan s'anul·len les visites o les intervencions". La Palmira ha viscut més d'una crisi, però mai ha rebaixat el seu tarannà reivindicatiu "a l'actual govern no l'interessa la sanitat pública, vol desplaçar malalts a la sanitat privada ".
En la mateixa línia s’expressa Encarnación Calmaestra, que treballa a l’hospital de la Vall d’Hebron com a zeladora, professió en la que té 40 anys d’experiència. Calmaestra assegura que la situació d’incertesa provoca "estrès entre els treballadors.
LLISTES D'ESPERA MÉS LLARGUES
També Oscar de Mariano, que fa 10 anys que exerceix com a tècnic en radioteràpia reconeix que "les proves diagnòstiques s’estan retardant" i les llistes d'espera augmenten com a conseqüència de les mesures i això afecta el servei i perujdica els pacients.
Hi ha alguns serveis com nefrologia que tenen actualment menys metges. Rubén Pueyo porta 8 anys treballant d'infermer i ara està al servei de nefrologia. " És vergonyós, fa mesos podies anar a buscar dos o tres metges i ara només mantenen un que no pot atendre dos malalts alhora" diu el Rubén que afegeix que ara " cal comptar amb la bona voluntat d'altres metges d'altres especialitats per atendre el pacient".
ESTALVI EN AGULLES PER A NENS
Carmen Montero, auxiliar administrativa al servei de cardiologia assegura que el personal laboral denuncia com "les llistes per fer proves cada dia són més llargues, perquè no es cobreixen les absències de metges per vacances o congressos". A més, diu que les infermeres denuncien que "s’estan comprant agulles per a les injeccions de pitjor qualitat per abaratir costos" i afegeix que "ja no es compren agulles pediàtriques especials per als nens".
Però en mig d'aquest estalvi generalitzat, les mancances són per a tots els col·lectius, Francesc Sánchez porta 5 anys al servei de manteniment i mai com ara ha viscut les retallades " el servei no és pot fer prou bé, de vegades trobem mancances per arreglar material".
Els treballadors alerten als usuaris " fem tot el que podem perquè el pacient noti les retallades el menys possible però no sabem quan de temps ho podrem mantenir".