El centre reforçarà el servei d’hospitalització a domicili per evitar que se’n ressenti l’atenció. Treballadors de l’hospital cobriran vacances dels del complex d’El Nadal.
La direcció de l’Hospital de la Santa Creu de Vic va comunicar la setmana passada al comitè d’empresa que s’aplicarà un expedient de regulació d’ocupació (ERO) de reducció de jornada que afectarà a tot el personal assistencial.
L’ERO és fruit de les mesures de contenció de la despesa que s’aplicarà a l’Hospital de la Santa Creu després que el Servei Català de la Salut (CatSalut) els hagi anunciat que aquest any 2011 els contractarà menys activitat i que els rebaixa la tarifa que paga per cada pacient ingressat.
La reducció de la tarifa és d’un 2%, i la global representa un 6,8%, segons dades facilitades des de la direcció del centre.
L’afectació de la retallada és exclusivament en la part sanitària, que depèn del contracte amb CatSalut, i no afecta a tota l’atenció social que presta la Santa Creu, especialment al complex d’El Nadal, però també en altres centres. Tampoc a l’atenció domiciliària.
Per afrontar la retallada –ajust en diuen les fonts oficials– de CatSalut, la direcció de la Santa Creu ha fixat quatre línies d’actuació: una primera que pretén redissenyar els processos assistencials, consistent a potenciar l’hospitalització a domicili.
Es tracta de donar l’alta del pacient abans del que es faria sense la reducció pressupostària, però sense que se’n ressenti l’atenció. La idea és precisament potenciar aquest servei “perquè el ciutadà no es quedi despenjat”, en paraules de Jordi Roca, director de l’Hospital de la Santa Creu.
La segona línia passa per explorar canvis en la pràctica clínica, com en l’ús dels fàrmacs o en les proves que es fan als pacients.
En tercer lloc, s’estudiaran vies per minimitzar els costos de les anomenades activitats de suport, que van de les inversions o la revisió de determinades compres o contractes i subministraments a baixes de directius no cobertes.
Finalment, la quarta línia d’actuació és la que afecta més directament el personal de l’Hospital de la Santa Creu, que actualment el conformen prop de 140 treballadors.
La primera mesura automàtica que s’aplicarà sobre el personal assistencial de la Santa Creu és fruit d’una de les mesures de redisseny dels processos assistencials. En concret, es preveu el tancament de la tercera planta, de prop d’una trentena de llits, entre el 15 de juny i el 15 d’octubre.
El tancament d’aquesta planta comportarà automàticament que sobri personal. D’aquí que es redistribueixi aquest entre altres plantes i serveis, mentre uns quants estan uns dies a casa a l’atur. Això, però, de moment només durant aquest període de quatre mesos.
L’afectació concreta encara està en estudi i, segons la direcció del centre, es revisarà periòdicament en funció de la pressió assistencial.
El motiu d’aplicar l’ERO durant els mesos d’estiu, precisament, segons Jordi Roca, és pel fet que són els que hi ha menys pressió assistencial. Això permetrà també que alguns treballadors de l’Hospital de la Santa Creu puguin cobrir les vacances dels d’El Nadal, amb l’estalvi en substituts que això representa.
Des del comitè s’ha sol·licitat que aquesta mobilitat dins del centre de treball es pugui fer respectant els torns de cada treballador.
En la línia del que s’ha fet en altres centres hospitalaris, també s’ha eliminat el quart de coincidència entre els diferents torns del personal d’infermeria, en el qual es comunicaven les novetats.
Segons fonts sindicals, aquesta supressió d’aquest quart, si bé representa un important estalvi, acabarà afectant la qualitat de l’assistència.
Amb tot, des del comitè es valora positivament que ara per ara s’hagin pogut mantenir tots els llocs de treball, sense que s’hagi d’acomiadar ningú. Sí que hi ha el temor, però, que “augmenti la pressió a l’hora de treballar”, en paraules d’Imma Serra, presidenta del comitè d’empresa. Des de la direcció, Jordi Roca espera que això no passi i, en canvi, que es pugui garantir la viabilitat econòmica del centre.