La junta de l'ens de salut tem que el Centre d'Urgències d'Atenció Primària tanqui de dia i que passi a ser d'Althaia.
El malestar entre els treballadors de la sanitat augmenta dia a dia. L'ajornament de les retallades fins després de les eleccions anunciat per la Generalitat no ha refredat l'ambient. Un exemple el va poder viure en directe aquest diari ahir al migdia. A la seu de la gerència de l'ICS a la Catalunya central, a Sant Fruitós de Bages, s'hi celebrava reunió la junta de personal.
Els representants dels treballadors van denunciar la direcció de l'ICS per manca de transparència a l'hora d'informar-los i van mostrar el seu temor vers la possibilitat que el Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP), actualment al Centre Hospitalari i depenent de l'ICS, deixi de funcionar durant el dia, amb la consegüent reducció de personal, i que passi a mans de la Fundació Althaia. La gerència de l'ICS, a qui Regió7 va comunicar la situació, no es va pronunciar.
A la reunió ordinària hi havia 23 persones, amb representants dels sindicat Metges de Catalunya, del Sindicat d'Infermeria de Catalunya (SATSE), de la Candidatura Autònoma de Treballadores i Treballadors de l'Administració de Catalunya-Coordinadora de Treballadors i Treballadores de la Sanitat (CATAC-CTS), de CCOO i d'UGT. Entre altres decisions de caire intern, la trobada va finalitzar amb la de demanar una reunió urgent, de cara a la setmana entrant, de la comissió permanent de la junta de personal (amb un representant de cada sindicat i el president i el secretari) amb el gerent de l'ICS a la Catalunya central, Lluís Riu. Si la resposta és negativa, els treballadors no descarten fer una tancada i una seguda a la seu de l'ICS a Sant Fruitós. Recordaven que, justament per a ahir, ja havien sol·licitat que Riu hi assistís perquè els donés informació i que ell no havia acceptat la invitació. L'abril passat ja es va donar aquesta mateixa situació, explicaven.
Les denúncies
El que denuncia la junta de personal de l'ICS a la Catalunya central, que aplega tres zones (Bages-Berguedà-Solsonès, Anoia i Osona) i representa els 1.500 professionals que hi treballen, és "la manca de transparència en les retallades a la sanitat". És per això que, "malgrat les negatives de la gerència territorial de la Catalunya central que s'estiguin produint retallades a l'assistència i prestacions sanitàries de la zona, la junta de personal de l'ICS denuncia la falsedat d'aquesta afirmació". Com a exemple posen que "ens hem trobat que hi ha reduccions encobertes de plantilla; s'estan realitzant contractes a temps parcial per dies i per hores; contractes amb reduccions del 30 i el 70%, i la no-substitució del personal jubilat". Recorden "la disminució d'especialistes, especialment al CAP Bages, amb el trasllat de molts d'ells a Althaia, i la no-subs-titució del personal en període de vacances i en altres circumstàncies; d'això ja en fa una quants anys". També esmenten "el tancament de molts consultoris locals durant el període estival" .
Un altre aspecte del qual es lamentaven és del referent al CUAP; en concret, a "la desaparició, en principi, prevista de l'horari diürn". Una notícia que, si bé no té cap confirmació oficial, els representants sindicals reunits ahir a Sant Fruitós donaven per feta. La reducció suposaria que el CUAP passarà a ser un Punt d'Atenció Continuada (PAC) que només funcionarà entre les 8 del vespre i les 8 del matí, amb la consegüent retallada de personal, i que la feina en horari diürn l'haurà d'assumir la primària. Afegien la possibilitat que aquest servei passi a mans d'Althaia i que s'instal·li a Sant Joan de Déu en lloc del CAP Bages on, feien notar, amb les obres d'ampliació, s'ha previst un lloc per acollir-lo.
Recurs contenciós
En el cas que el CUAP s'acabi convertint en un PAC no descarten obrir un recurs contenciós, ja que aquest sistema conegut com a Punt d'Atenció Continuada destinat a zones urbanes i semirurals preveu un PAC per cada sis àrees bàsiques i el que es creés a Manresa donaria servei a vuit àrees bàsiques de Manresa i comarca.
Per als treballadors, qualsevol retallada, ara fent referència a les que s'han materialitzat i a les que es puguin fer als centres hospitalaris, tindrà repercussions negatives en l'atenció primària i, d'aquí, als usuaris. De fet, asseguraven que fa un mes i escaig que "les estem patint, per molt que el senyor [Artur] Mas [President de la Generalitat] ens vulgui dir que la primària està blindada". Ho reblaven reivindicant que, "abans de reduir l'assistència a l'usuari, haurien de reduir les despeses que tenen, per exemple, en infraestructures".
Font: regio7