Els centres podrien tenir problemes de tresoreria si Catsalut comença a pagar-los un 2% menys per l'activitat.
El Servei Català de la Salut (Catsalut) deu encara als hospitals de la xarxa concertada 48 milions d'euros en concepte d'una part de l'activitat que els centres van prestar entre els anys 2009 i 2010. Tot i tenir pendent aquest deute, Catsalut vol aplicar al més aviat possible la reducció d'un 2% de les tarifes que paga als hospitals per l'assistència que presten als usuaris. Aquesta rebaixa forma part de les mesures d'ajust acordades entre Salut i els centres concertats l'abril passat. Tot i que els hospitals van acceptar la reducció de tarifes, les dues patronals del sector –el Consorci de Salut i Social i la Unió Catalana d'Hospitals– han demanat al departament que no l'apliqui fins que no saldi el deute pendent. El principal problema és que tota l'activitat prestada des de principi d'aquest any s'ha pagat al preu del 2010, ja que com que fins ara no s'ha aprovat el nou pressupost de Salut tampoc no s'han fet els contractes d'activitat amb els centres. Però un cop el govern aprovi els pressupostos (dimarts vinent), es podran formalitzar els contractes i Salut demanarà als hospitals que li retornin tot allò que, segons les tarifes del 2011, els ha pagat de més durant els primers mesos de l'any.
Dificultats a la caixa
Els hospitals insisteixen que si Salut no salda el deute pendent i, a sobre, els exigeix el retorn de diners, alguns centres podrien tenir problemes de tresoreria. La qüestió encara és sobre la taula, tot i que Catsalut ha avançat que intentarà fer coincidir les dues operacions.
La rebaixa de tarifes forma part del paquet de mesures de la retallada sanitària, segons la qual els hospitals han de reduir la despesa un 10% de mitjana. A tots els centres, el tancament de llits, unitats i sales d'operacions (en alguns casos durant l'estiu i en altres de forma definitiva) ja és una realitat que afecta usuaris i plantilles.
Retallada de 275 milions a l'ICS
Les mesures de contenció que ja s'han començat a aplicar als centres gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS) suposaran un estalvi d'uns 275 milions d'euros per al Departament de Salut –que preveu reduir la despesa total uns 950 milions–. L'ICS gestiona vuit hospitals del país (Vall d'Hebron, Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Josep Trueta, Arnau de Vilanova, Joan XXIII, Verge de la Cinta i Viladecans) i el 80% de l'atenció primària. Dels 275 milions d'estalvi, uns 64 s'obtindrien gràcies a la reordenació de l'oferta assistencial (tancament de llits, reubicació de serveis, etc.) i una quantitat similar amb la reducció de personal eventual i ajustos de plantilla. Una de les accions amb més impacte ha estat la suspensió de l'activitat quirúrgica en horari de tarda, que fins ara havia servit per reduir les llistes d'espera.