Font: catalunyapress
Patronal i sindicats no signaran l'acord sobre la reforma de la negociació col·lectiva fins al cap de les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig, en contra de les demandes del Govern, segons fonts sindicals, però han fet importants avanços a la reunió d'aquest dijous.
Patronal i sindicats no signaran l'acord sobre la reforma de la negociació col·lectiva fins al cap de les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig, en contra de les demandes del Govern, segons fonts sindicals, però han fet importants avanços a la reunió d'aquest dijous.
La reunió mantinguda aquest dijous entre el president de la CEOE, Juan Rosell, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, ha finalitzat amb "avanços", encara que persisteixen les diferències quant a la flexibilitat interna de les empreses.
En aquestes circumstàncies, les parts s'han emplaçat a seguir negociant durant la setmana vinent -no ho faran abans per motius d'agenda- per resoldre els últims serrells i "concretar" els punts d'acord, per posteriorment presentar-los als seus respectius òrgans de govern.
Les mateixes fonts van explicar que per als dies 11 i 12 de maig, CCOO ha convocat al seu Consell Confederal i UGT al Comitè Confederal, la qual cosa unit al fet que la patronal no celebrarà la seva propera Junta Directiva previsiblement fins al proper 18 de maig, farà impossible la signatura de l'acord abans fins al cap del 22 de maig, dia de les eleccions autonòmiques i municipals.
D'aquesta forma, les parts han desoït les demandes del ministre de Treball, Valeriano Gómez, qui va assenyalar ahir que l'acord de negociació col·lectiva hauria de fer-se efectiu abans dels comicis, a fi de no "barrejar-se" amb el procés electoral.
Desbloqueig de la ultraactivitat
En qualsevol cas, els agents socials han aconseguit un "desbloqueig" de les diferències sobre la ultraactivitat dels convenis -pròrroga automàtica dels convenis vençuts-, pel que s'ha acordat una "fórmula" que combina temps de venciment dels convenis, mediació i arbitratge.
Fins avui, la CEOE apostava per que els convenis decaiguin si no hi ha acord per a la seva renovació després d'un any de negociació una vegada finalitzada la seva vigència, mentre que els sindicats s'han oposat al fet que els treballadors perdin drets.
D'altra banda, ambdues parts han arribat a un acord quant a la reforma de les mútues i la possibilitat de reduir l'absentisme, que no contempla que aquestes gestionin les altes en els casos d'incapacitat temporal.
La clau: la flexibilitat interna
No obstant això, al marge dels problemes que previsiblement sorgiran en posar negre sobre blanc l'acord, encara persisteix un important "escull", la flexibilitat interna en el si de les empreses.
Els agents socials tractaran de trobar durant la setmana vinent una altra "fórmula" per trobar un punt intermedi sobre aquest tema. Els sindicats s'oposen en aquest cas al fet que els empresaris tinguin la capacitat d'aplicar tot tipus de despengis de forma unilateral.