Font: elpunt.cat
Les comunitats catalanes a l'estranger estan indignades per la retallada pressupostària que els afecta i que, segons els seus càlculs, és d'un 41,43% en comparació amb el 2010.
Veient aquest panorama, la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) fa una crida a tots els casals perquè es rebel·lin contra aquesta “disminució tan desproporcionada”. Segons la FIEC, “ningú no discuteix les retallades en la situació econòmica actual”, però demanen “que estigui en la línia del que s'aplica a la resta de partides pressupostàries”. En aquest sentit, l'associació ja ha anunciat que s'adreçarà a tots els grups parlamentaris per exposar-los les seves queixes i perquè les tinguin en compte a l'hora d'estudiar els comptes.
Fa uns mesos Esquerra ja va aixecar la veu per tot aquest panorama i va reclamar a Artur Mas que rectifiqués. Pel que fa a les xifres globals, la FIEC recorda que l'any 2010 es van destinar a les comunitats 2,4 milions d'euros i el 2011 s'hi destinaran 1,4 milions. “És una autèntica i desproporcionada catàstrofe”, mantenen. També carreguen contra les intencions del govern, perquè asseguren que la vicepresidència de la Generalitat i el secretari d'Afers Estrangers els havien promès que les comunitats estrangeres serien una “prioritat”. Hi afegeixen que des de l'any 2008 el fenomen de l'emigració de catalans cap a l'estranger ha anat a l'alça, però no s'ha vist correspost amb un augment de recursos públics: “Més catalans a l'estranger, més entitats, més cultura que mai, no es corresponen amb una disminució tan desproporcionada i injustificada de recursos”. La FIEC recorda que actualment hi ha 127 entitats a l'exterior i unes 420.000 persones.
Precedents
Aquesta situació no és nova per als casals, que ja s'esperaven una tisorada, però no tan important. El mes de febrer van rebre una carta de la secretaria d'Afers Estrangers en què se'ls recordava que les finances de la Generalitat no passaven el millor moment i que hi hauria restriccions severes. Tot i això, reiterava el “compromís” de “vetllar” pels interessos dels catalans a l'estranger.