dijous, 4 de març del 2010

CATAC-CTS convoca una concentració per protestar contra el nou sistema de borsa de treball de l’ICS

La protesta es durà a terme el proper dijous 4 de març a l’Hospital Joan XXIII
Aquest pacte afecta a més del 35% dels treballadors de l’ICS de tota Catalunya i al personal amb plaça fixa que vol accedir a una promoció interna
El sindicat CATAC-CTS ha convocat una concentració de treballadors/es i delegats/es de tota Catalunya en senyal de protesta davant la pretensió de l’ICS de mantenir els acords del Pacte de la Borsa de Treball, que es basen en criteris absolutament subjectius i disminueixen la importància d’altres objectius, com la formació i els mèrits de treball. La concentració es durà a terme el proper dijous 4 de març, a les 12 del migdia, a l’entrada de l’Hospital Joan XXIII.
La irracionalitat de l’ICS va començar el 19 de maig del 2008, quan conjuntament amb els sindicats CCOO, UGT i SATSE, es va signar un pacte a la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat (DOGC 5199 de 21 d’agost), segons el qual el 50% dels mèrits de la borsa de treball provenien d’una valoració dels caps intermedis dels centres assistencials, mentre que l’altra meitat, de la formació i l’experiència laboral. Aquesta proposta va ser rebutjada pels sindicats CATAC-CTS i Metges de Catalunya i no ha estat aplicada en aquests dos anys.
A causa de la forta pressió exercida per CATAC-CTS i pels propis treballadors, l’ICS va convocar una altra reunió de la Mesa Sectorial el passat divendres 26 de febrer, per tal de presentar una nova proposta. Aquesta indica que les valoracions es divideixen en un 25% en base a la valoració dels caps intermedis, un altre 25% en funció de l’índex de productivitat del treballador i la resta, atenent a la formació i l’experiència laboral. A més, aquests últims criteris (formació i experiència laboral) es multipliquen per tres en el cas del personal sanitari i per dos, en el personal no sanitari.
Considerem que aquesta proposa no aporta res de nou i deixa en mans de la direcció escollir de forma subjectiva qui entra a treballar i qui no, provocant grans desigualtats entre la gent que forma la borsa de treball i incomplint els principis que marquen la llei per l’accés a la funció pública. A més, CATAC-CTS denuncia la connivència dels sindicats signants de l’acord amb l’ICS, que mostra una manca de sensibilitat envers els treballadors i els seus mèrits objectius acumulats. En aquest sentit, resulta contradictori l’escrit fet per un dels membres dels sindicats signants, on es critica el ‘clientelisme’ que provoca el nou sistema de la borsa de treball:

“…l’avaluació utilitzada fins ara -com el nou model proposat per l’ICS- no garanteixen en cap cas ni l’objectivitat, ni la transparència, ni la imparcialitat, ni tampoc la no discriminació dels avaluadors. Ans al contrari, són eines subjectives d’avaluació que fomenten el clientelisme, creant a l’hora més amiguisme, por, recel i molta intranquil·litat.”
“… no pot tolerar que alguns avaluadors, sense la necessitat de justificar raonadament els seus motius, puguin utilitzar aquestes avaluacions per seleccionar amb criteris qüestionables als treballadors eventuals que a ells els convingui contractar, ja sigui, per amistat manifesta o per llaços de parentiu. És il·legal que a la nostra empresa imperi un clientelisme pervers orquestrada pels mateixos que es neguen a buscar solucions objectives a l’enrenou de subjectivitat que hi ha hagut en l’aplicació del Pacte.”

CATAC-CTS va proposar el passat 26 de febrer com una solució transitòria que es tinguessin en compte exclusivament els mèrits objectius i va demanar que es convoqués una altra Mesa Sectorial per tornar a negociar el pacte. Aquesta nova negociació s’inicia aquest dimecres 3 de març. Cal ressaltar que aquest pacte té una repercussió molt important, ja que afecta a més del 35% de la plantilla de l’ICS de tota Catalunya que es troba en situació provisional, i a aquells treballadors fixos que pretenen accedir a una promoció interna.
Queda clar que el pacte sobre la borsa de treball ha perdut tota la seva legitimitat, així que sembla ‘kafkià’ que l’ICS s’enroqui i el vulgui mantenir, per sobre dels propis treballadors. Tot plegat, ens sembla una burla i una ofensa voler introduir obscurs mecanismes de selecció, que acaben amb la transparència que ha de caracteritzar qualsevol servei sanitari de caràcter públic i restringeixen els drets dels treballadors. Així mateix, una situació precària dels treballadors sanitaris pot repercutir en la qualitat del servei que reben els ciutadans.