dilluns, 15 de març del 2010

Els països europeus compartiran els historials clínics dels seus pacients abans de 2015

Els països integrants de la Unió Europea (UE) faran compatibles els seus sistemes públics de salut abans de 2015 en nom de compartir les dades i l' historial clínic dels seus pacients i garantir així el "lliure moviment" i una atenció de qualitat, confidencial i eficient, al començament d'una "nova era", que vol liderar Espanya, coincidint amb la presidència que exerceix aquest semestre de la UE.
 
Així ho han anunciat avui la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable d'Agenda Digital, Neelie Kroes, i la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, en roda de premsa després de la Conferència d'Alt Nivell sobre e-Health 2010 que ha tingut lloc aquest matí a Barcelona, amb presència de 16 ministres i secretaris de països integrats a la UE i altres que esperen la seva entrada.

"No es tracta de crear un únic sistema de sanitat digital, sinó que siguin compatibles a nivell europeu, i per les noves tecnologies de la informació i la comunicació ha de ser possible i fàcil", ha assenyalat Jiménez, que avui ha exercit d'amfitriona de ministres d'Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Hongria, Macedònia, Portugal, Turquia i Dinamarca, i secretaris d'Estat d'Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Suècia, Grècia i Romania.

De fet, la possibilitat de crear un únic model és actualment inviable, tenint en compte que en alguns països la implementació de sistemes de salut digital, relacionats amb l'historial clínic compartit en qualsevol centre i la recepta electrònica, es troba encara en estadis inicials, ha dit la ministra.

Kroes ha posat especial èmfasi que l'objectiu és "garantir el lliure moviment" dels pacients de la UE, ja siguin turistes o persones que han de desplaçar-se per qüestions de feina. També ha deixat clar que seran els països de cada individu els que hauran de sufragar els costos d'aquesta atenció, com passa actualment.

Funcionaran "sistemes de reemborsament que reconeguin el sistema electrònic", ha dit, i ha afegit: "En això no hi cap dubte". Tot i això, el debat actual és què succeirà amb el pagament de prestacions que s'ofereixen en alguns estats i altres no, ha admès la vicepresidenta de la CE.

En la trobada, que ha començat a les 9 hores del matí a porta tancada, s'ha pactat un acord estratègic per impulsar la sanitat electrònica en tots els països europeus, que és una cosa que cada Estat haurà de debatre com ho implementa, en el marc d'una "nova era en salut digital", que ja havia començat però que Espanya vol auspiciar. 

SOLUCIÓ A LA CRISI 

En la declaració ministerial figura aquest repte com una fórmula per sortir de la crisi econòmica, tenint en compte que un dels punts assenyala la necessitat d'impulsar "majors sinergies a nivell nacional i europeu en competitivitat i recerca i desenvolupament", així com en innovació.

També aposta per una "major coordinació" política entre les diferents àrees on la sanitat digital pot revertir en benefici de la salut dels ciutadans i la importància d'"integrar plenament la sanitat digital en el conjunt de les polítiques europees i en el desenvolupament de l'Estratègia d'Europea post 2010".

D'altra banda, ratifica la necessitat d'"organitzar accions a nivell europeu relacionades amb la innovació i el desenvolupament de la sanitat digital per millorar la viabilitat tècnica i la seguretat jurídica del maneig de dades per mitjans digitals".

Kroes ha remarcat que el pacient és al centre de la sanitat digital com a estratègia, tenint en compte que ha de ser una eina al servei de la qualitat, la seguretat de l'assistència i modernització dels sistemes nacionals de salut, ha reblat la ministra espanyola, acompanyada de la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, que avui també ha exercit d'amfitriona a la reunió de la conferència regional, a la qual han acudit tots els consellers de sanitat d'Espanya.

Kroes s'ha mostrat convençuda que si els sistemes públics de salut europeus no s'adapten a la sanitat electrònica, "demà no podran funcionar", tot i que ha destacat que Europa és "líder mundial" en aquest àmbit, alguna cosa que ha de seguir sent així.

"Hem de crear un únic mercat de salut electrònica. La nostra joia de la corona és el mercat únic i per què no aplicar-lo en aquest àmbit", s'ha preguntat Kroes, que en diverses ocasions ha agraït a la ministra Jiménez el seu interès a abordar aquesta matèria. "Gràcies Trini perquè ets tu", ha conclòs afectuosa.

Són més de 3.500 persones les que es reuneixen aquesta setmana en l'e-Healt Week, que per primera vegada coincideix amb el World of Health IT (WoHIT), que reunirà 95 empreses en 2.500 metres quadrats d'exhibició, la majoria internacionals.