dimecres, 17 de març del 2010

Tribunal de Comptes: depuració de les responsabilitats que s'estimin pertinents pel sobrecost de la construcció de l'hospital Sant Joan Despí Moisès

La Sindicatura de Comptes de Catalunya va traslladar al Tribunal de Comptes la depuració de les responsabilitats que s'estimin pertinents pel sobrecost de la construcció de l'hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi, inaugurat el febrer, ja que "a dia d'avui" no consta la materialització de cap pagament, a causa que no han passat els sis mesos preceptius des de la posada en funcionament del centre sanitari.


En qualsevol cas, el síndic Agustí Colom va precisar que, arribat el cas, seria "difícil" determinar si existeixen responsabilitats, perquè el projecte i l'hospital s'havien realitzat. A més, va acceptar que el segon projecte executiu presentat es basava en una ampliació de l'hospital que en el primer cas no estava prevista.

De totes maneres, Colom va reiterar la comissió de diferents "irregularitats" detectades per l'organisme, que inclouen un sobrecost que arriba als 15 milions d'euros en la construcció del Moisès Broggi, derivats que el contracte inicial es va iniciar per un import superior al preu d'adjudicació i la firma d'un nou contracte que "no es corresponia amb un increment de la superfície construïda", entre altres aspectes.

Els grups polítics van acceptar l'informe de la Sindicatura, sobre el qual l'oposició es va mostrar més bel·ligerant amb el Govern per la suposada comissió d'adjudicacions "prescindint de la legalitat", en paraules de Dolors Batalla (CiU), i per la "vulneració dels principis d'igualtat, lliure concurrència i publicitat", segons Belén Pajares (PP).

Els partits tindran una nova ocasió d'abordar el tema demà, quan es reuneixi la Comissió de Salut en el Parlament i compareguin el director general del Servei Català de Salut (CatSalut), Josep Maria Sabaté, i el conseller delegat del Consorci Sanitari Integral (CSI), Josep Fité, com a responsables de l'execució del projecte.

Per part del PSC -que dirigeix la Conselleria de Salut de mans de Marina Geli-, el diputat Jordi Terrades va afirmar que s'havien de seguir-se els criteris de la Sindicatura, si bé va justificar el "cost addicional" de l'hospital que en un principi estava pensat per atendre una població de 275.000 habitants, que van passar a ser 344.000 quan la construcció ja estava iniciada. Per això, va defensar la "situació d'excepcionalitat" viscuda, i va concretar que el preu de construcció final va rondar els 1.600 euros per metre quadrat, quan el cost a Catalunya del metre quadrat d'instal·lació sanitària ronda els 1.700.

Font: Diari de Girona.cat