divendres, 9 d’abril del 2010

Es menjava millor abans que ara?

El programa Para Todos La 2 de rtve ens va donar ahir a la tarda una gran lliçó d’alimentació saludable i responsable de la mà del gran Abel Mariné, Catedràtic en Nutrició de la UB, en Toni Massanés,  Director General de la Fundació Alicia, i la Catalina Soler, Cuinera membre del grup Les Cuineres de Salt.


Tot intentant respondre a la pregunta del debat “Es menjava millor abans que ara?”, es van posar damunt la taula temes tan interessants com de quina manera es va crear la cuina d’abans, a base de l’estacionalitat, la proximitat i les possibilitats econòmiques; els problemes mediambientals que suposa la globalització; i el gran paper que té el consumidor en l’elecció de la seva alimentació, i la repercussió que aquest fet té sobre el manteniment de la tradició alimentària d’un país. Es comentava a l’inici del debat que els aliments d’abans tenien pitjor aspecte però millor sabor, mentre que a l’actualitat sembla que els consumidors ens hem tornat massa capriciosos tot buscant aliments més perfectes estèticament, tot i que a l’hora de la veritat el seu sabor deixi molt que desitjar, i que la mateix temps volem de tot 365 dies l’any.

Com va apuntar l’Abel Mariné en diverses ocasions durant el debat, no existeixen ni aliments bons ni aliments dolents, sinó que existeixen dietes bones i dietes dolentes; i en aquest sentit no podem dir ni que els aliments d’ara siguin dolents, ni tampoc que ho siguin els aliments envasats. Perquè el consumidor ha tenir prou coneixement i informació, així com voluntat de millorar la seva salut, per tal de fer de la seva alimentació un hàbit saludable, sense donar tota la culpa als productors ni a les indústries alimentàries pel tipus d’aliments que trobem al mercat.

Per acabar, com bé va apuntar en Toni Massanés tot posant d’exemple les anxoves i la possibilitat d’investigar i trobar la manera de preparar anxoves amb menys sal, val més poc i bo. I és que ja ho diu la Catalina Soler, que com el sabor dels aliments en la seva temporada no hi ha res. Així que us deixem les següents consignes: varietat, proximitat i estacionalitat.

Us passem l’enllaç al vídeo sencer del programa, ja que no està penjat al web per seccions, però podreu gaudir del debat a partir del temps

Font: Menjasa. es