dimecres, 16 de juny del 2010

El sector sanitari concertat negocia la rebaixa del sou - Patronal i sindicats es reuneixen avui en un intent de pactar una fórmula que compensi la pèrdua d'ingressos provinents de Salut

La patronal del sector sanitari concertat i els sindicats negocien aquests dies com repercutiran les empreses la rebaixa del 3,21% que Salut comença a aplicar aquest mateix mes en els preus i tarifes que paga per l'activitat contractada a aquests centres.

Avui mateix tindrà lloc una reunió entre els gerents i els representants sindicals. Sobre la taula hi ha la proposta de la patronal de reduir, en un primer moment, conceptes retributius variables o d'eliminar dies de lliure disposició, segons van avançar ahir fonts del Consorci de Salut i Social de Catalunya, la principal associació patronal, juntament amb la Unió, del sector sanitari concertat.

El departament de Salut no té capacitat legal de reduir el salari dels treballadors de la concertada, tal com ja ha decidit fer amb els funcionaris de l'Institut Català de la Salut (ICS), als quals aplicarà una rebaixa de sou del 5% a partir de la nòmina de juny. Per aquest motiu, la conselleria va decidir aplicar una reducció dels preus i tarifes que paga als centres concertats equivalent al valor que tindria la rebaixa del 5% de la massa salarial. D'altra banda, Salut va recomanar a les patronals que repercutissin aquesta rebaixa sobre la massa salarial.

Els centres sanitaris concertats –n'hi ha de titularitat pública i privada– conformen la Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública (XHUP) i representen el 80% de l'activitat hospitalària de Catalunya i prop del 20% de la primària, a més de donar feina a uns 48.000 treballadors. Les plantilles de la XHUP fa molt poc que han aconseguit, a través del conveni col·lectiu general, equiparar els seus salaris amb els dels companys de l'ICS. Per aquest motiu, qualsevol proposta de retallada de sou esdevé material especialment sensible.

De moment, el que ja està decidit és que els centres concertats aplicaran una rebaixa del 5% a la nòmina del juny. La resta queda pendent de la negociació del nou conveni de la XHUP. Des del Consorci de Salut i Social, que agrupa les patronals dels centres de titularitat pública, asseguren que, tot i que la darrera mesura prevista és rebaixar el concepte del salari, al final “forçosament”, s'haurà de tocar el sou, perquè, segons argumenten, la resta de conceptes no donen marge per cobrir la reducció d'ingressos del 3,21%.

LA XIFRA

3,21 és el percentatge en què Salut ha decidit reduir els preus i tarifes que paga als centres concertat
 
Font: Avui