dimarts, 19 d’abril del 2011

Els convergents ja pensen en una remodelació del govern

Quan s’han complert poc més de 100 dies de govern, en els cercles convergents ja es parla de la necessitat d’una remodelació de l’executiu d’Artur Mas per apaivagar les creixents tensions socials per les retallades de la Generalitat, que es podria portar a terme abans de les properes eleccions generals o coincidint amb el congrés del partit.

Tothom coincideix que ara, quan tot just arranca la legislatura, no és el moment oportú per a una crisi de govern, però, al mateix temps, fonts convergents admeten que més d’hora que tard Artur Mas es veurà obligat a remodelar el seu executiu perquè hi ha "peces que grinyolen". Però, segons aquestes fonts, quines són aquestes "peces" defectuoses?

• Boi Ruiz, conseller de Sanitat, que ha posat el personal de l’Atenció Primària i dels hospitals en peu de guerra i, amb ells, tota la societat catalana. Les alarmes van saltar a la direcció de CDC quan Miquel Vilardell, president del Consell Assessor del Govern en matèria sanitària i del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, va demanar al president Mas que freni les retallades. Les fonts consultades assenyalen que una cosa és que s’apliquin mesures d’estalvi, que poden ser molt dures, i una altra que el responsable de negociar aquesta retallada provingui de la patronal hospitalària com és el cas de Boi Ruiz.

• Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia, anuncia en plena retallada de la sanitat, de l’educació i dels serveis socials una baixada dels tipus impositius per a les rendes superiors als 120.000 euros anuals, tot i que des del govern se l’obliga a rectificar: no serà ara, sinó quan millori l’economia. Mas-Colell té un front obert dins del mateix govern, ja que el titular d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, discrepen de com està aplicant les estisorades.

• Pilar Fernández Bozal, consellera de Justícia, encara arrossega el pecat original de la seva oposició a les consultes sobiranistes.

• Molts dirigents del partit consideren que va ser un error col·locar Felip Puig a Interior quan Artur Mas havia reservat aquesta responsabilitat per Quico Homs. Les fonts consultades apunten que, en la primera remodelació del consell executiu, Homs reemplaçarà Puig.

Curiosament, les fonts convergents consultades posen bona nota als dos consellers amb carnet democristià, especialment a Joana Ortega, malgrat que inflés el seu currículum, ja que hi constava que era llicenciada en Psicologia quan no ha acabat la carrera. Aquestes fonts apunten que "un bon moment" per "canviar les peces defectuoses", susceptibles d’erosionar la maquinària de govern, seria abans de les eleccions generals de la primavera del 2012 o coincidint amb el congrés de CDC, previst per al juliol de 2012, però que probablement s’avançarà a finals d’aquest any.