El conseller de Salut defensa el seu pla d'ajust al Parlament i alerta que tirarà pel dret si no hi ha acord, mentre el personal sanitari torna a manifestar-se contra la tisorada
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha fet servir una hipèrbole per justificar les retallades al seu departament, advertint que si Catalunya segueix gastant tant com fins ara acabarà tenint una sanitat similar a la de Ruanda o Burundi, perquè el sistema pràcticament s'haurà trencat. Així ha replicat Ruiz aquest dimecres al diputat de Solidaritat Catalana Uriel Bertran, que en una interpel·lació parlamentària l'havia instat a retirar el pla d'ajust per evitar que el sistema català caigui a nivells tercermundistes. Bertran ha alertat que les retallades agreujaran les llistes d'espera i poden suposar la "pèrdua de vides humanes", en deteriorar-se, per exemple, la detecció i assistència del càncer.
En la rèplica, el conseller ha assegurat que "si nosaltres no féssim res i continuéssim gastant com estem gastant, li asseguro que tindríem els hospitals de Ruanda i Burundi a Catalunya", que tot seguit ha admès que estava "exagerant". Ruiz, així mateix, ha assegurat que "no s'ha tocat el circuit ràpid de diagnòstic del càncer", per la qual cosa si hi ha hagut algun cas que lamentar no té res a veure amb les retallades.
El conseller ha hagut de respondre a una segona interpel·lació, en aquesta ocasió de la diputada d'ERC, Carme Capdevila, que l'ha acusat de pensar en les eleccions municipals quan pretén "anunciar el gruix de les retallades després dels comicis".En la mateixa línia, Ruiz ha replicat que si no fos per les eleccions "segurament ni estaríem fent aquest debat, ni aquesta interpel·lació, ni aquestes confusions que hem creat entre tots".
Més enllà d'aquesta picabaralla, el conseller ha argumentat que el tripartit ja era conscient que hi havia una sobreoferta o "excés de múscul" d'alguns serveis sanitaris. "Aquesta anàlisi la trobem feta des del punt de vista dels equips anteriors", ha assenyalat Ruiz donant dades i posant l'exemple de la cirurgia del càncer d'esòfag, "altament especialitzada", que segons el conseller es realitza a 18 hospitals quan hi ha només set amb població suficient per a justificar-ho.
No descarta ajustos de personal en un altre dimecres de protestes
Finalment, en resposta a una pregunta del diputat del PSC Josep Maria Sabaté, Ruiz ha assegurat que l'objectiu del Govern és garantir l'actual model sanitari català i els serveis que presta". Tot i això, ha advertit als sindicats i centres hospitalaris que si la negociació iniciada la setmana passada no culmina en un acord no quedarà més remei que "prendre les decisions oportunes". Ha reconegut, en aquest punt, que les decisions que ha de prendre poden tenir conseqüències sobre el personal, encara que ha insistit en la seva voluntat de minimitzar l'impacte dels ajustos.
Aquestes declaracions s'ha produït el mateix dia que els treballadors dels hospitals públics han tornat a sortir al carrer, com cada dimecres des de fa diverses setmanes, per protestar contra les retallades. Uns 1.700 treballadors dels hospitals de Bellvitge i de la Vall d'Hebron, per exemple, van tallar la circulació de la Ronda de Dalt i l'Autovia de Castelldefels, i també hi va haver protestes als hospitals Joan XXIII de Tarragona i al Josep Trueta de Girona, entre d'altres. A més, a les protestes dels dimecres s'hi han sumat els mestres de les escoles públiques, també afectats pels plans d'estalvi de la Generalitat.