Destacats professionals de la salut reclamen una major concreció en les línies mestres polítiques que el conseller ha presentat a Esade
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha donat a conèixer les línies mestres del seu pla de reestructuració del sector sanitari a Catalunya. En una conferència a Esade i davant un auditori en què hi havia la flor i nata de la societat mèdica catalana, el polític ha parlat d'una reorganització de tots els serveis “basada en el model de les tres 'R’: realisme, reformisme i regeneració”. El seu plantejament no ha estat ambigu: “Es mantindran les coses que funcionen bé. Però les posarem en ple segle XXI, amb les demandes actuals de la societat”.
Sense entrar en els detalls, ha parlat d'un model proper a la ciutadania; molt més àgil; amb metges i infermeres treballant com un tàndem; i amb una racionalització de les prestacions d'acord amb les diferents realitats territorials de Catalunya. En definitiva, una música de canvi que ha agradat al sector. Això sí, després de la polèmica que ha generat aquesta reforma abans de les eleccions, ningú s'ha llançat als peus del conseller. Al final de l'acte, els professionals assistents han avalat el full de ruta alhora que demanaven més concreció de les línies estratègiques. “És un plantejament correcte, ben articulat i molt ampli. És molt difícil posar-s'hi en contra", ha comentat en to jocós el director de l'hospital Sant Joan de Déu, Quim Herrera, a Economia Digital.
“Busquem un canvi en les estructures per tenir un model que desenvolupi al màxim les competències dels professionals”, ha assegurat la directora d'infermeria del centre barceloní, Amélia Aguilera, que també forma part del consell assessor del Govern. Als experts de la infermeria el que els ha agradat més és “el paper igualitari”, un reivindicació que s'arrossega “des de feia temps”. I és que Boi Ruiz ha assegurat que tindran més capacitat de decisió, sobretot en la implantació de les noves tecnologies que vol aplicar en l'assistència i el tractament a domicili.
Sense acomiadaments, de moment
En el torn de preguntes, el polític ha comentat que en aquest procés de "reordenació eficient”, segons les seves paraules, s'intentarà evitar fer cap ERO. Bàsicament, l'Executiu català apostarà per ressituar alguns serveis i professionals i posar sostre als increments de plantilla amb altres mesures menys traumàtiques. Per exemple: no es cobriran totes les places vacants, tal com passa des de principis d'any.
On el conseller anirà amb les tisores a la mà serà a l'Institut Català de la Salut (ICS). En la conferència ha titllat a l'organisme de tenir “els vicis” d'una gran empresa. Així mateix, ja s'ha filtrat que aquest any hauran de treballar amb un 4,9% menys de pressupost, 2.771 milions d'euros.
Tampoc ha parlat de copagament, un altre dels grans temes de la seva agenda. Boi Ruiz s'ha limitat a apuntar que el pacient ha d'assumir més responsabilitats, tant mentre realitza un tractament com en el dia a dia, fomentant hàbits saludables. “Hi ha percentatges molt alts de receptes que mai s'arriben a lliurar”, expressa Aguilera. I és que la factura de la farmàcia serà una de les actuacions a millorar: es controlaran amb lupa.
Tots aquests objectius s'uniran en el nou Pla de Salut 2012-2014. “Aquí el gran repte serà tirar endavant totes aquestes mesures amb el perjudici mínim dels professionals i garantint una bona atenció. No ens hem de quedar atrapats en el discurs economicista, hem de pensar també en el demà”, ha sentenciat el director de l'hospital Sant Joan de Déu.
Nodrida representació
La presentació de la seva política sanitària a Esade ha comptat amb una àmplia representació de professionals del sector (els responsables de diferents hospitals catalans, de companyies farmacèutiques i del sector empresarial i assistencial), la qual cosa ha suposat un suport implícit a la reordenació del sector, que ha estat presentada en societat. També ha compartit la conferència Salvador Alemany, president d'Abertis i president de la comissió d'experts econòmics que assessora a Artur Mas.