El Govern de la Generalitat ha presentat avui l’esborrany de la Llei de simplificació, coneguda popularment com Llei òmnibus, que suposa la modificació d’una vuitantena de textos legislatius vigents. Aquesta norma implica la retallada pressupostària en nombrosos àmbits de l’administració catalana i l’expresident de la Generalitat, José Montilla, l’ha qualificada d’“ofensiva neoliberal” en una carta adreçada a la militància del PSC.
El Govern català ha presentat l'avantprojecte de Llei de simplificació administrativa de la Generalitat, l'anomenada Llei òmnibus, que pretén aprimar i fer l'administració més àgil i eficient. Però per a l’oposició i nombrosos col·lectius ciutadans aquesta nova norma representa l’emblema de les polítiques de retallades del Govern de CiU en àmbit com la sanitat i i els serveis socials.
Bona part dels retocs legislatius corresponen a l’àmbit sanitari. Un d’ells preveu la cessió d'equipaments de l'Institut Català de la Salut a grups privats. Per fer-ho, caldria retocar la Llei de l'Institut Català de la Salut. Aquesta norma també es vol modificar en un altre aspecte: que el consell d'administració de l’organisme només hagi de donar el vist-i-plau a aquells convenis amb altres entitats que tinguin un valor superior al milió d'euros; fins ara ho ha de fer també en aquells que depassen els 90.000 euros.
En l'apartat de la salut pública hi ha una altra de les mesures més controvertides de la Llei òmnibus, ja que es pretén establir un mínim de sis mesos d'empadronament a Catalunya per tal que els ciutadans estrangers gaudeixin del dret a cobertura sanitària pública a càrrec del Servei Català de Salut. Per fer-ho cal eliminar l’article 2 de la Llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut, aprovada l’any passat.
Paradoxalment, La Llei òmnibus també preveu una reestructuració de l’organigrama de la sanitat pública del país, de manera que el Consell de Direcció del Servei Català de la Salut augmentaria de disset a vint-i-un vocals, i el Consell de Salut passaria a tenir dos membres. El conseller de Salut tindrà més capacitat de decisió en aquests òrgans gestors de l’SCS, i de la mateixa manera les organitzacions empresarials i els representants professionals també hi tindran més representació.
En l'àmbit del benestar social també s'hi detecten canvis importants, sobretot en la Llei de serveis socials, aprovada el 2007, amb l’objecte de facilitar la participació de societats privades en els serveis. Igualment, es preten prescindir de la participació de les corporacions locals en el Consell de Coordinació de Benestar Social. Aquest Consell, a més deixarà de participar en l’elaboració dels plans estratègics de serveis socials. També es faciliten les condicions per tal que empreses privades puguin formar part de la xarxa d’atenció pública de serveis socials.
Un altre dels punts calents de la nova normativa és el que té a veure amb les polítiques de joventut, ja que també s’obre la porta a la gestió privada i la desregulació d’equipaments i serveis adreçats als joves i s’intenta desvirtuar el Pla nacional de Joventut. En un altre apartat, la Llei òmnibus planteja la fusió en un sol organisme del Consell Català de Foment de la Pau i de l'Institut Català Internacional per la Pau.
També hi ha aspectes que han indignat els grups de defensa del medi ambient, com ara el fet que, per agilitzar la creació de noves empreses no caldrà l'informe previ sobre l'impacte ambiental, sino que n’hi haurà prou amb una inspecció.
Altres organismes si que veurien reduit els seus òrgans directius, com ara la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que passarà de 12 a 5 membres, i el Consell de l'Audiovisual, que passarà de 10 a 5. També perd bona part de les seves atribucions el Consell Nacional de la Cultura i les Arts.
La nova normativa també elimina alguns projectes emblemàtics dels governs tripartits, com ara la Llei de barris, que es queda sense pressupost per tirar endavant, o l’apartat de la Llei d’habitatge que forçava el lloguer de pisos buits en alguns casos concrets.
El portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs (foto), ha justificat avui la nova Llei pel que ell ha qualificat d’“urgència de país”. “No volem anar a destruir res ni volem anar contra ningú, sinó que volem resoldre coses, fer-les més fàcils”, ha dit Homs, qui alhora ha mostrat la predisposició per part de l’Executiu de tenir en compte “totes les consideracions, les propostes i les crítiques a l'avantprojecte”.
Una de les primeres crítiques, i prou virulenta, ja ha arribat per part de l’expresident de la Generalitat, José Montilla, que en una carta a la militància del PSC ha titllat d’ofensiva neoliberal i de destrucció de l’arquitectura social el projecte de Llei que prepara el Govern de CiU. En la missiva, Montilla considera que la Llei òmnibus provocarà “caos administratiu” i un major “greuge entre rics i pobres”.