Alhora adverteixen que el CAP Bages serà insuficient per cobrir el tancament del CUAP
Després de posar en comú els membres de la Plataforma en defensa de la sanitat pública del Bages (PDSPB) i valorar l'efecte de les retallades fins a l'1 de juny de 2011, volen destacar:
Que a l'ICS quedaran acomiadades unes 100 persones entre personal eventual i interí.
Que els CAP els contractes eventuals que es puguin renovar es proposa que cobreixin un 70% de la jornada laboral.
Que a Althaia els acomiadaments afectaran a uns 109 treballadors/es però que no es donaran a conèixer els noms abans del mes de juliol.
Que a l'Hospital de Sant Andreu s'han acomiadat ja 5 persones.
Que el fet de substituir al CAP Bages la planta destinada al Centre d'Urgències d'Atenció Primària per un Punt d'Atenció Continuada provocarà la pèrdua de 7 llocs de treball ocupats per infermers/es.
Tot plegat les tissorades a l'ICS representen un 10% del pressupost de gerència, i a Althaia entre personal i llits pot arribar al voltant del milió d'euros.
També es vol denunciar que no s'ha fet una difusió òptima del servei real que dóna el Centre d'urgència d'Atenció Primària que funciona 24h, actualment ubicat al Centre Hospitalari, i la conseqüent infravaloració d'aquest servei ajuda a justificar-ne la seva desaparició i substitució per un servei que en realitat no cobreix les necessitats de la ciutadania i que properament s'instal·larà al CAP Bages ja que aquest dóna servei a més de 6 Àrees Bàsiques de Salut.
La diferència entre el que ens proposen i els que ens cal, consisteix en que mentre el CUAP cobreix les 24h el PAC només en cobrirà 12h, també quedarà sensiblement reduït el servei de Radiologia. Tenint present que s'ha fet una inversió molt important en els equips de Radiologia quedaran infrautilitzats i més endavant podran justificar de nou que no són necessaris.
L'efecte de tot això és que sovint es col·lapsa el servei d'urgències hospitalàries amb la conseqüent pèrdua de qualitat i eficiència i amaga també una deficient gestió econòmica ja que el tipus d'urgència hospitalària té un cost més alt que la urgència coberta als CUAP.
La PDSPB diu tenir motius per dubtar del control que s'ha fet fins ara dels serveis que van a càrrec de les mútues, potser aquestes són una part del forat per on es perd una part important d'ingressos que ajudarien a pal·liar l'efecte de l'adequació.
Després d'aquests raonament la impressió de la Plataforma (PDSPB) és que la finalitat de la rehabilitació del CAP Bages haurà estat només per fer-se la foto.
S'acorda fer arribar un paquet amb la informació de com afecten les retallades a la Catalunya Central als nostres diputats del parlament (David Bonvehí, Montserrat Ribera, Judith Carrera, Laura Vilagrà i Laura Massana), perquè facin les gestions corresponents a nivell de pressupostos generals de la Generalitat de Catalunya.
S'acorda també fer arribar a tots els regidors de l'Ajuntament de Manresa i comarca aquesta informació, i també als partits polítics de Manresa tot i que no tinguin representació municipal, perquè es comprometin amb la plataforma en defensa per la sanitat pública del Bages.
Segons la PDSPB, la relació d'afectacions de les tissorades a la Catalunya Central fins a 1 de juny són:
Desaparició de 100 llocs de treball a l'ICS
Desaparició de 109 llocs de treball a Althaia
Desaparició de 5 llocs de treball a Hospital de Sant Andreu
No es cobriran el personal de vacances, les baixes per malaltia o accident, les jubilacions, afectant greument al servei que es dona a les comarques de la Catalunya Central però també als serveis a les ciutats.
Augment de les llistes d'espera, tant en les visites amb l'especialista com en les proves diagnostiques.
Augment de les llistes d'espera per cirurgia.
Tancament de llits: 14 al Centre Hospitalari, 36 llits de llarga estada a l'Hospital de Sant Andreu.
Reducció del nombre d'especialistes.
Queda eliminat el laboratori del CAP de Berga.
Canvi del CUAP a PAC, desaparició de 7 llocs de treball d'infermeria.
Infrautilització del servei de radiologia del CAP Bages.