La segona fase de retallades passa per tancar una planta més o que els metges no cobrin suplements d'hores extra.
La segona fase de retallades a l'hospital Trueta de Girona passa per tancar una planta més que se suma a les dues que ja es tanquen a l'estiu. La presidenta de la Junta de Personal, M. Àngels Rodríguez, diu que això es tradueix en 28 llits menys per a pacients de medicina interna i que ingressen derivats de consultes externes, urgències o altres centres mèdics. El Trueta també suprimirà les guàrdies nocturnes de les especialitats d'oftalmologia i otorinolaringologia i deixarà de pagar els suplements de sou als metges per fer hores extra a les tardes. Es tracta d'un plus que cobraven els metges especialistes per cobrir quatre hores i que ara hauran de suplir amb torns i canviant horari.
"Primer eren dues plantes, ara ja tres", ha afirmat M. Àngels Rodríguez que diu que avui els han comunicat oficialment que tanquen 28 llits destinats a pacients de medicina interna. Segons Rodríguez, aquesta mesura és "excessiva" i creu que l'hauran d'acabar rectificant perquè no és el mateix que tancar les dues plantes -cinquena B i setena A- durant el període d'estiu. "Les altres dues plantes són quirúrgiques, si no hi ha operacions no hi ha pacients, però la medicina interna no és el mateix", ha detallat Rodríguez que recorda que aquests llits són per a malalts derivats de consultes externes, urgències o altres centres mèdics.
Aquest divendres hi ha hagut reunió que ha servit, segons Rodríguez, perquè des de gerència comuniquin als representants sindicals el contingut de la segona fase de retallades. A banda de la supressió d'aquests llits, també els han explicat que desapareixen les guàrdies localitzables nocturnes de les especialitats d'oftalmologia i otorinolaringologia. A més, els metges deixaran de cobrar els suplements de sou per fer hores extra a les tardes.
Rodríguez ha detallat que són franges de quatre hores que els metges especialistes cobreixen a partir de les cinc de tarda, quan pleguen, i fins que arriben els doctors de la nit. Ara, la intenció és que els especialistes de nit comencin una hora abans i que a través dels torns i els canvis horaris hi hagi doctors fins llavors. Això cobrirà l'horari però els metges cobraran menys a final de mes perquè el suplement per les hores extra desapareix.
Pel que fa a personal, els han comunicat que les baixes i vacances s'han de cobrir en la mesura del possible amb el personal fix que ja hi ha treballant però no els han avançat quantes persones menys es contractaran de forma eventual per a l'estiu. Rodríguez també denuncia que no s'han cobert les places de persones que s'han jubilat o que han plegat i que això afecta "indubtablement" a la qualitat de l'assistència. "Estan desmantellant la sanitat pública", ha criticat Rodríguez que emplaça els treballadors a una assemblea la setmana vinent per decidir mobilitzacions "més contundents".
La presidenta de la Junta de Personal ha explicat que durant la reunió els han fet una proposta sobre els encavalcaments que "no es pot acceptar". Es tracta del temps extra que els infermers i zeladors dediquen a intercanviar informació sobre l'estat dels pacients amb els treballadors que fan el torn següent i que des de gerència proposaven eliminar. "Proposen deu minuts per a infermeres i zero per a auxiliar, és inadmissible", ha afirmat Rodríguez que diu que els treballadors cada vegada estan "més crispats" per les mesures de retallada pressupostària.
Rodríguez diu que és innegable que aquestes retallades han començat a afectar la qualitat assistencial i posa com a exemple que l'oficina alternativa de queixes ja n'ha registrat 48 i que moltes són "de jutjat". Els exemples d'aquest greuge per a la salut dels pacients són, segons Rodríguez, esfereïdors i exposa el cas d'un malalt de càncer a qui ja no poden operar perquè el tumor s'ha estès massa per haver d'esperar o un altres cas, el d'un home que s'ha d'alimentar per una sonda perquè no hi ha cap quiròfan per recol·locar-li una placa que duu a les cervicals que se li ha desplaçat i no el deixa alimentar-se per via oral.