dijous, 11 de març del 2010

Els plans privats dels polítics Alguns dels que defensen que el sistema públic de pensions està garantit tenen plans complementaris

Tenir o no tenir un pla de pensions privat és la qüestió que ahir els periodistes van elevar gairebé a qüestió d'estat al Congrés, i no van parar fins a esbrinar que el president del govern no en té cap i sí, en canvi, María Teresa Fernández de la Vega i alguns ministres econòmics. Malgrat tot, el Congrés i el Senat tenen un pla de pensions col·lectiu per a funcionaris i parlamentaris, que poden incrementar, si volen, amb les seves pròpies aportacions, o fer-se'n un de nou.

Entre els que van confessar que tenen un pla privat hi ha el que va desencadenar la polèmica, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, quan va aconsellar els treballadors que se'n fessin un si volien compensar la pèrdua d'ingressos que es produeix amb la jubilació.

La vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado, no va aclarir si en té cap o no, però va dir que com que està cotitzant des que tenia 22 anys no necessitarà «ni tan sols» la pensió d'exministra. També va apostar per aquest complement el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que va opinar que «no deu ser tan dolent», atès que tots els governs l'han bonificat fiscalment «de manera generosa». La troica econòmica la completa el responsable de Foment, José Blanco, que va assegurar que només té el pla privat que li ofereix el Parlament.

No li ha passat pel cap

Trinidad Jiménez, titular de Sanitat, és de les que no tenen cap pla de pensions privat, i «mai li ha passat pel cap» tenir-ne cap, tot i que dóna suport als que opten per aquesta fórmula, incloent-hi els ministres, perquè és una manera d'estalviar, va assenyalar. El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va assegurar que no té cap pla privat i va qualificar de «magnífic» el sistema de Seguretat Social. «Jo, com que me'n refio, és el que tinc», va dir referint-se al sistema públic de pensions. Beatriz Corredor, responsable d'Habitatge, està entre els que sí que tenen pla privat, mentre que els responsables d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, i Educació, Ángel Gabilondo, no van voler dir si en tenen o no perquè ho consideren un tema privat. Entre l'oposició molts van confessar que en tenien, entre els quals la portaveu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir que no només en té un sinó que recomana a tothom que, si pot, se'n faci un, però no per desconfiança en el sistema públic «sinó perquè les pensions són baixes», va dir. La seva aportació al pla alternatiu és «simplement», va dir, de 600 euros al mes, però li agradaria poder ingressar més perquè creu que la quantitat donarà per poc.

Suport d'asseguradores

Els polítics no van ser els únics que van pronunciar-se sobre aquest tema ahir, ja que les patronals de les asseguradores i dels fons de pensió, Unespa i Inverco, van donar suport ahir a la recomanació del ministre de Treball. El director general d'Inverco, Ángel Martínez-Aldama, es va mostrar «plenament d'acord» amb Corbacho, i va opinar que cal anar cap a un sistema mixt.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va voler tranquil·litzar els treballadors i va afirmar ahir que el futur de les pensions «està garantit», de manera que no s'ha de generar alarma innecessàriament.

Font: El Punt