
Aquesta guia es fruit de la Primera Jornada Internacional sobre Maltractament a Persones Grans que va organitzar l’Obra Social de Caixa Catalunya el febrer de 2007. Segons dades que es van oferir a aquestes jornades, es calcula que a Catalunya hi ha com a mínim 36.000 persones grans en situació de maltractament.
Plantejada des de una perspectiva global, la guia és una introducció a aquest tema destinada tant a la gent gran com a les persones del seu voltant, com familiars, cuidadors, personal de centres de serveis socials o treballadors d’entitats bancàries, per tal que puguin reconèixer els símptomes d’una persona maltractada física o psicològicament i poder intervenir per posar remei.
Els autors -Montserrat Coma Solé, metgessa especialista en medicina familiar i comunitària; Jordi Muñoz Iranzo, advocat i doctor en humanitats; Francesc Orfila Pernas, metge especialista en medicina preventiva i salut pública, i la psicòloga i treballadora social Mercè Tabueña Lafarga- han realitzat una guia molt pràctica i didàctica que pretén descobrir una de les formes més ocultes i comuns d’abusos i negligències que afecten les persones grans.
La publicació repassa quins són els factors de risc de les persones que pateixen maltractaments, quins són els símptomes que permeten detectar-los, quins tipus d’abusos existeixen habitualment, on es produeixen i per part de qui. Alhora, ofereix informació sobre com posar fi a la situació, tant a nivell legal com social, informant sobre a on i a qui acudir en cas de maltractament.
La guia ha rebut el suport de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania de la Generalitat de Catalunya; l’EIMA (Associació per a la Investigació del Maltractament a l’Ancià), Càritas Diocesana de Solsona i Creu Roja Catalunya.
Per a l’Obra Social de Caixa Catalunya és una prioritat promoure iniciatives destinades a millorar la qualitat de vida de les persones grans i contribuir a l’envelliment actiu. Per aquest motiu, és un repte per a l’Obra Social protegir a la gent gran contra els maltractaments, promovent la reflexió sobre aquesta lacra social, alhora que possibilitant una resposta més ràpida a aquests abusos.
Font: 9diari