dilluns, 15 de març del 2010

La Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública convoca una mobilització el 22 d'abril contra la política europea

La Plataforma Valenciana per la Defensa de la Sanitat Pública se sumarà a les mobilitzacions contra la política sanitària a la Unió Europea, que se celebraran per tot el país baix amb motiu de la reunió de ministres de Sanitat el pròxim 22 d'abril a Madrid, emmarcada a l'agenda de la presidència espanyola de la UE. Per esta raó, ha convocat una manifestació, que tindrà lloc este mateix dia a les 19.30 hores a la plaça de la mare De déu de València.

Segons ha informat l'associació en un comunicat, la manifestació té l'objectiu de recolzar "la salut com un dret i l'atenció sanitària com una garantia finançada i prestada pels poders públics", pel que ha fet una crida a la participació a les entitats sindicals, socials i polítiques.

A més, durant la jornada del 22 d'abril, també es preveu que es realitze una sèrie d'actes reivindicatius per tot l'Estat en defensa de la sanitat pública, motiu pel qual la plataforma convocarà una manifestació de suport a la sanitat pública i de rebuig de les polítiques privatitzadores.

'Sí al model de sanitat pública' i 'La salut no és un negoci' són els missatges que es vol fer arribar als ministres de Sanitat dels països de la Unió Europea, com "senyal de rebuig a les seues polítiques liberalitzadores del servici sanitari i restrictives dels drets socials", ja que estes dos idees, ha indicat la plataforma, "resum la forma de pensar d'una gran majoria de les persones del nostre país".

Segons la seua opinió, "les directrius europees de restricció pressupostària en matèria sanitària i de foment de la participació de la iniciativa privada en la gestió i prestació de l'atenció sanitària, estan obstaculitzant l'exercici del dret a la salut de les persones, no només per l'evident deteriorament del sistema sanitari públic, sinó perquè, en convertir la salut en objecte de negoci, estan supeditant la nostra salut a l'obtenció de beneficis per part de capitals privats".

Així, ha explicat que, mentre altres governs "donen marxa enrere" a plans de privatització de la sanitat, a Espanya, l'aplicació de les línies polítiques de la Comissió Europea, que estan "fidelment recollides a la Llei 15/1997 i aplicades per la Generalitat valenciana, estan donant pas al desmantellament del sistema sanitari públic, amb la proliferació d'hospitals de gestió privada finançats amb fons públics com Alzira, Manises o Dénia)".

Per a la plataforma, es tracta d'un model que "també és present en una gran part de les comunitats autònomes i que basa la seua rendibilitat en la reducció de la qualitat assistencial, de les despeses laborals i a parasitar la cartera de servicis dels hospitals de gestió pública".

Alhora, s'ha referit al "permanent allau d'informacions que qüestionen la viabilitat del sistema sanitari en un intent de preparar el camí per a repercutir, almenys una part de la despesa sanitària, sobre els ciutadans, amb l'aplicació de fórmules de co-pagament".

Esta perspectiva de futur a l'àmbit sanitari suposarà, segons ha dit, una "pèrdua de drets de la població i justifica de sobres una mobilització ciutadana per la defensa de la sanitat pública i els drets socials, per la reforma de la llei 15/97, i contra la mercantilització i privatització dels servicis de salut".

Fins ara, a més de sindicats i altres agrupacions com l'Associació per a la defensa de la sanitat pública al País Valencià (Acdesa), han recolzat la convocatòria Bloc Els Verds-Esquerra Ecologista, Iniciativa del Poble Valencià i Salvem El Cabanyal.

Font: Europa Press