
Així, el citat grup d'investigació, integrat per les fisioterapeutes Eulàlia Crespí i Mònica Sánchez i per la psicòloga Magdalena Medinas, ha estat el guanyador del 'I Certamen de Fisioteràpia San Juan de Déu', un concurs organitzat per l'Escola d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat Pontifícia Comillas de Madrid.
El treball, que porta per títol 'Durada òptima de l'entrenament d'extremitats inferiors en pacients amb EPOC avançada', té com a objectiu principal establir la durada òptima dels entrenaments fisioterapèutics.
Així, les investigadores han explicat que els pacients que realitzen la seva rehabilitació dins del programa RESC tenien l'opinió unànime que el tractament ambulatori que realitzaven els resultava "curt". Els protocols establerts per a aquest tipus de rehabilitació indiquen que s'han de fer vuit setmanes d'exercicis.
L'avaluació que ha realitzat el grup d'investigadores ha consistit en la realització de proves espiromètriques, en la realització de qüestionaris de qualitat de vida relacionada amb la salut, l'aplicació d'escales de dispnea i la realització de proves d'esforç abans i després de cada entrenament. També s'ha valorat la saturació d'oxigen, les pulsacions per minut i el registre del nombre d'ingressos i empitjoraments a l'any passat i posterior a la realització del programa.
RESULTATS DE LES INVESTIGACIONS
D'altra banda, el grup d'investigació ha pogut comprovar que, després de fer el programa d'entrenament, els pacients milloren significativament les proves d'esforç. Així, a partir de les quatre setmanes d'exercicis millora, també, la prova de cicloergòmetre, el nivell de dispnea i la saturació d'oxigen.
La lliura del premi es va realitzar divendres passat, dia 12 de març, en la sala d'actes del Centre San Juan de Déu de Madrid.
Font: Europa Press.cat