divendres, 16 d’abril del 2010

Treballadors interins es tanquen a l’hospital de Tortosa en protesta per la nova borsa de treball de l’ICS

Un grup d’entre 70 i 80 treballadors, convocats pel sindicat CATAC, ha iniciat aquest dijous a la matinada una tancada de 24 hores a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa per protestar en contra de les condicions de la nova borsa de treball per als interins de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Segons denuncien, el nou sistema de puntuació, que s’ha començat a aplicar en primer lloc a les Terres de l’Ebre, pot deixar sense feina molts interins que treballaven des de fa anys al centre perquè prioritza l’avaluació ‘no objectiva’ dels supervisors per sobre de l’experiència i la formació. CATAC, que va denunciar l’acord signat per alguns sindicats, negocia amb l’ICS per arribar a un acord.

El fet que les Terres de l’Ebre hagi estat el primer territori on s’aplica aquest nou sistema ha propiciat que hi hagin sorgit les primeres protestes que no descartin acabin estenent-se a tots els centres catalans. Segons la delegada de CATAC a les Terres de l’Ebre, Cinta Sarroca, unes 200 persones, entre infermeres, zeladors i auxiliars administratius es troben afectades per la nova borsa de treball al territori.

L’edat més avançada dels afectats respecte altres territoris complicaria encara més la situació. Concretament, una vintena de persones entre els 30 i els 50 anys, podrien ser les primeres afectades al centre tortosí i a l’assistència primària de les Terres de l’Ebre amb l’extinció dels seus contractes a finals de mes. La reforma de la borsa, de fet, s’ha començat ja a aplicar tot i haver estat denunciada pel sindicat. ‘Intentarem que durant aquest mes ho negociem per evitar que hagin d’anar al carrer’, ha dit la delegada.

Sarroca ha explicat que la nova borsa de treball deixa de valorar l’experiència i la formació dels treballadors en detriment d’una ‘avaluació personal’ per part dels supervisors, que té lloc a la finalització del contracte o anualment, en el cas dels interins. ‘No són objectives’, ha recriminat, tot afegint que l’avaluació es pot veure contaminada per factors personals i no compta ‘amb una graella ben feta’ per determinar el grau de competència del treballador.

A més de l’avaluació, la nota de l’oposició assoleix també un paper de major valor en els mèrits per avançar posicions en la borsa. ‘És injust que decideixin que treballis quatre anys o no: en un dia et jugues la feina de quatre anys’, subratlla Sarroca, que critica l’establiment d’una nota de tall que pugui deixar fora els candidats més enllà de la seva nota.

La borsa també incorpora criteris de puntuació ‘per objectius’, que tampoc agraden als interins. La situació, afegeixen, podria acabar afavorint en molts casos la ‘contractació a dit’ de treballadors, atès que per a períodes inferiors a tres mesos l’ICS pot procedir a contractar ‘a qui vulgui’.

Per fer front a la situació dels interins, CATAC proposa suprimir les avaluacions dels supervisors i ‘que prevalguin els mèrits i la formació’. En el cas de les oposicions, ’si ha d’haver nota, que sigui la de l’examen però no la de tall’, assenyala la mateixa Sarroca. De moment, el sindicat continua negociant en l’àmbit català una sortida a la situació amb l’ICS. La trobada d’aquest passat dimecres a la tarda va acabar sense resultats. El sindicat, juntament amb Metges de Catalunya, va ser l’únic en oposar-se a la reforma acordada amb CC OO, UGT i SATSE.

De fet, la tancada d’aquest dijous és la primera d’una sèrie de mesures de protesta que el CATAC impulsa per forçar una sortida negociada amb l’ICS. Si les negociacions no avancen, la tancada d’aquest dijous es podria repetir el pròxim dia 22 i, com a últim recurs, es convocaria una vaga el pròxim dia 28 d’abril. Malgrat tot, Sarroca ha puntualitzat que es tracta d’un conflicte amb l’ICS i ‘no amb la direcció de l’hospital’.

Font: La Plana Ràdio