dimarts, 19 d’abril del 2011

El Govern ajorna el plans de xoc dels hospitals - L'executiu prefereix continuar amb el diàleg que complir amb el termini dels reajustos, previstos pel 22 d'abril

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat aquest dimarts que no es podrà complir la data del 22 d'abril que s'havia fixat per anunciar els plans de xoc de cada hospital. 

Homs ha subratllat que encara s'està dialogant amb el sector i que l'executiu prefereix prioritzar la negociació a complir un termini concret. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar la setmana passada les línies vermelles que no es podran traspassar a l'hora d'aplicar l'ajust que demana el departament a cada centre. Pel que fa a la manifestació contra les retallades, ha indicat que "un Govern ha de tenir l'habilitat d'escoltar", i ha afegit que això "no vol dir fer cas fil per randa, però sí tenir-ho en compte".

El Govern havia d'estudiar els plans de xoc específic que cada centre hospitalari va entregar fa unes setmanes, i havia de comunicar com quedaven definitivament el 22 d'abril. Després de la compareixença de Boi Ruiz marcant les línies vermelles que no es podien traspassar a l'hora d'ajustar cada hospital, el Govern prefereix continuar amb el diàleg que complir el seu compromís amb un termini concret. "Més val corregir a temps", ha dit Homs.

El també secretari general de Presidència ha explicat que s'està parlant amb la gerència dels centres, amb els comitès, els sindicats i amb els professionals en general, i el Govern s'equivocaria si ara trenqués amb això només per complir la data del 22 d'abril.

Pel que fa a la manifestació de dijous passat en contra de les retallades, Homs ha admès que "no pot deixar indiferent ningú, tampoc el Govern". Un executiu, ha dit, ha de tenir "l'habilitat d'escoltar", i, tot i que això no vol dir "fer cas fil per randa", sí significa "tenir-ho molt en compte i mirar a veure si es poden ajustar coses".

Sobre el diàleg que el Govern està tenint amb els diferents grups parlamentaris, ha dit que això es va canalitzant, però també és veritat que hi ha un calendari electoral que "mou passions" i en aquest tema de la salut hi ha posicions "clarament confrontades".

En preguntar-li pel possible ERO a la Clínica Plató i pel tancament del dispensari del carrer València de l'Hospital Clínic, Homs ha dit que no coneix els casos concrets, però ha afegit que fa un any o dos també es tancaven llits o centres d'atenció primària "i llavors no es deia que era conseqüència de la retallada", sinó perquè el sistema de salut està "en permanent reorganització".

Ha posat l'exemple de l'Hospital Moisès Broggi, que serveix també per descongestionar la zona del Baix Llobregat, i ha indicat que si s'obren nous centres, és normal que s'ajustin les capacitats dels que ja hi havia anteriorment.