dimarts, 19 d’abril del 2011

COMUNICAT DEL FÒRUM ESPANYOL DE PACIENTS ALS PARTITS POLÍTICS AMB MOTIU DE LES ELECCIONS DE MAIG DE 2011

Amb motiu de les eleccions que se celebraran el proper 22 de maig en els municipis espanyols i en 13 comunitats autònomes, el Fòrum Espanyol de Pacients demana als partits polítics que presenten candidatures a aquestes incloguin en els seus programes electorals les següents consideracions:


1) Una visió explícita del model de sistema sanitari que defensen, incloses les accions concretes que formen part de la seva política sanitària.

2) Un compromís que van a complir les accions en matèria de salut que s’inclouen en el seu programa, sent així lleials a la ciutadania a la que demanen el seu vot.

3) Accions específiques que promoguin la democratització dels serveis de salut mitjançant la participació dels professionals i els pacients en els processos de presa de decisions que els afecten.

4) Una defensa de la universalitat i gratuïtat dels serveis de salut finançats amb els impostos dels ciutadans.

5) Una política específica de mesura de la qualitat dels processos i resultats dels serveis de salut.

6) Una política transparent de gestió de les llistes d’espera-quirúrgica, de visita a especialista i de proves diagnòstiques -, inclosos compromisos de demora i garanties de terminis d’execució.

7) La instauració d’un model de targeta sanitària que inclogui la història clínica electrònica del pacient.

8 ) La realització d’un estudi econòmic sobre les externalitats positives-benefici econòmic-que aporten els serveis de salut al seu municipi i CC.AA, perquè la sanitat no es contempli com un cost sinó com una inversió que genera valor social i competitivitat econòmica.

9) Tinguin en compte els principis de la Declaració de Barcelona de les Associacions de Pacients de l’any 2003 i de l’Agenda Política del Fòrum de l’any 2006 (veure a: www.webpacientes.org / fep) en la redacció dels seus programes electorals.

Finalment, es demana que en totes les CCAA tingui lloc almenys un debat monogràfic sobre “Política Sanitària” entre els principals candidats electorals a la presidència de la CC.AA en el qual els mateixos puguin manifestar a l’opinió pública el seu posicionament sobre la sanitat i en què es debatin les diferents propostes incloses en els seus programes electorals.

Fòrum Espanyol de Pacients (FEP)

El Fòrum Espanyol de Pacients és una organització sense ànim de lucre constituïda el desembre de 2004 sota l’impuls de la Declaració de Barcelona de les Associacions de Pacients i que en l’actualitat representa a 1.086 associacions i 797.201 associats. La finalitat del FEP és representar el fet de ser pacient, amb independència de la malaltia i condició patides, i la base són els pacients, els seus familiars, cuidadors i voluntaris. L’objectiu bàsic del Fòrum Espanyol de Pacients és promoure els drets dels pacients i representar la veu del pacient en els òrgans clau de presa de decisions..

Amb aquesta finalitat, FEP ha anat desenvolupant polítiques d’actuació encaminades a la creació progressiva de partenariats d’excel•lència amb els agents d’interès en matèria sanitària i sociosanitària (professionals de la medicina, administracions, autoritats sanitàries, societats científiques, universitats, empreses, indústria ). La integració del FEP en el Fòrum Europeu de Pacients des del 2007, l’impuls de creació de Fòrums Autonòmics de Pacients, l’elaboració d’una agenda política pròpia, la presència en més de quaranta comitès i comissions a nivell nacional, autonòmic i europeu, la creació del Dia Nacional del Pacient (20 d’octubre), l’organització del Congrés Espanyol de Pacients han estat els èxits més destacats.

Font: asscat.org.mialias.net