dijous, 1 d’abril del 2010

L'assistència sanitària a les comarques de Tarragona, la pitjor valorada de Catalunya

Els catalans valoren l’atenció sanitària amb una nota mitjana de 6,8 sobre 10. Per regions sanitàries, la nota més baixa la dóna el Camp de Tarragona amb un 6,64 i la més alta l’Alt Pirineu amb un 7,13, així es desprèn del Baròmetre Sanitari de Catalunya realitzat pel Servei Català de la Salut de la Generalitat entre el 27 de novembre al 4 de desembre de 2009.


Entre els serveis sanitaris, els més valorats són l’Atenció Hospitalària (amb un 7,06 sobre 10), seguit de l’Atenció Primària (6,92), les Consultes Externes (6,70) i Urgències (5,74). La valoració és més positiva a mesura que augmenta l’edat. Pel que fa a la valoració dels aspectes de l’assistència sanitària, el millor valorat és el tracte rebut per part del professional amb un 7,81 sobre 10. El segon és la proximitat del centre, que es puntua amb un 7,8. L’aspecte que obté la nota més baixa és el temps d’espera per a les proves diagnòstiques, que obté un 5,73.

El 76,8% declara utilitzar el servei sanitari públic en cas de necessitat. Gairebé un 60% de la mostra entrevistada, en cas de malaltia greu, manifesta que es decantaria cap a un centre de titularitat pública. Els que assenyalen que anirien a un centre privat no arriben al 28%. Cal ressaltar que fins i tot les persones que disposen d’un servei sanitari privat manifesten que en aquest cas anirien preferentment a un centre públic.

Respecte a l’últim centre sanitari que s’ha utilitzat, en nou de cada deu casos era de titularitat pública. El 71,7% dels enquestats sosté haver acudit, com a pacient, a un centre d’Atenció Primària. Els centre sanitaris més utilitzats han estat, per ordre decreixent, els centres d’atenció primària o medicina general (71,7%), els especialistes (47%) i els serveis d’urgències (36,3%).

Les persones entrevistades que han necessitat atenció domiciliària de personal mèdic i d’infermeria valoren aquest servei amb un notable (7,32). Cal afegir que els que tenen una cobertura mèdica privada donen una nota més baixa (7,27) respecte als que no disposen d’assegurança mèdica privada (7,34).

Un 80% dels enquestats diu que l’assistència sanitària es millor (24,7%) o igual (56,9%) que fa un any, valoració que es manté, quan es pregunta com serà d’aquí a un any: millor (41,1%) o igual (35,7%).

Font: tottarragona. cat