dimecres, 6 d’abril del 2011

Boi Ruiz manté la proposta de comptar amb els professionals en els seus plans - Va enviar una carta el 17 de març als responsables dels centres sanitaris en aquest sentit

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va enviar una carta el passat 17 de març als responsables dels centres sanitaris en la qual els demanava que a l'hora d'elaborar els plans de xoc tinguessin en compte la participació dels professionals, metges i infermeres, idea que manté malgrat les declaracions fetes en les darreres hores des del sector. 

Així ho han confirmat a Efe fonts del departament, des del qual es recorda que, en aquests moments, el Servei Català de la Salut està avaluant les propostes de retallades enviades pels centres sanitaris per garantir que compleixen amb els requeriments pressupostaris, "d'equitat i equilibri territorial, i de "salvaguardar la qualitat assistencial", i subratllen que "encara no hi ha cap mesura en ferm". El conseller no posa en qüestió que els directors dels centres sanitaris no hagin tingut en compte els professionals en les seves propostes i deixa clar que manté la seva opinió que aquesta és l'única manera de garantir que el criteri clínic preval a l'hora d'aplicar mesures d'austeritat.

Els quatre col·legis de metges catalans -al costat del sindicat majoritari, Metges de Catalunya, i el Fòrum Espanyol de Pacients- han exigit aquest dimarts al Govern d'Artur Mas que retiri els plans de xoc de Salut i van anunciar mobilitzacions per al 14 d'abril en considerar que per a les retallades no es té en compte el criteri dels professionals. Per matisar les declaracions fetes des dels col·legis de metges i el Sindicat de Metges, el departament ha revelat una carta que Boi Ruiz va enviar el passat 17 de març als responsables dels hospitals i centres d'atenció primària en què afirmava: "És voluntat i mandat del Govern que aquest objectiu s'aconsegueixi prioritzant els recursos disponibles en la seva aplicació a l'assistència ja les despeses directes d'aquesta es derivin. Tot això amb la finalitat de no disminuir la qualitat dels nostres serveis".

"És voluntat del Departament que el criteri clínic d'eficiència sigui element determinant de les actuacions a realitzar. Per a això comptem amb el suport de les Institucions Mèdiques representatives de Catalunya, que ens envien la disponibilitat dels professionals dels centres a participar més enllà del que ja és habitual", ha apuntat el conseller a la carta. Boi Ruiz expressa també el seu objectiu d'evitar que les retallades tinguin "impacte en els llocs de treball mitjançant regulacions i s'orienti més a la gestió del personal. Cal sembrar confiança en els nostres professionals i que aquests la transmetin als nostres pacients i ciutadans".

"No cal dir que dipositem en tu i en el teu Consell de Govern la confiança perquè, des del paper de la governança com a garant de les polítiques institucionals, donis suport als equips directius en les actuacions necessàries per aplicar aquestes polítiques: austeritat, qualitat assistencial, participació dels professionals i equilibri pressupostari", ha dit el conseller als responsables dels hospitals. Està previst que en un parell de setmanes es presenti el pla de mesures immediates per a la sostenibilitat del sistema de salut.